La Unió Europa va pactar aquest dimarts amb Espanya la reducció d'un 7% del consum de gas. La resposta espanyola no s'ha fet esperar i aquest divendres el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà el pròxim dilluns un paquet de mesures urgents per a l'eficiència i l'estalvi energètic. Segons ha explicat el mandatari espanyol aquest nou paquet de mesures ja ha estat debatut entre els ministeris implicats, liderats pel de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que encapçala la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, "amb el sector privat i els grups parlamentaris". "Estalviar energia és una tasca de tots i és prioritari", ha assegurat Sánchez destacant que reduir la factura energètica contribueix "a reduir la dependència de l'agressor, Putin, i a doblegar la corba de la inflació". Ara bé, preguntat sobre les mesures que s'aprovaran, el president del govern espanyol ha afirmat que aquestes es coneixeran el mateix dilluns després de l'aprovació d'aquestes i no ha donat cap pista, només ha assegurat que tothom haurà de contribuir-hi, incloses les grans empreses.

A més d'aquest pla d'estalvi energètic, Sánchez també ha anunciat que el setembre l'Estat portarà a Brussel·les una sèrie de propostes per a reformar el mercat elèctric desacoblant el preu del gas i una nova intervenció del mercat energètic per a posar un límit al preu de les emissions de CO₂, que hauran d'ajudar a limitar la inflació arreu del continent. En aquesta línia, Sánchez ha assegurat també que Espanya és un país "solidari" a Europa, posant com a exemple la reunió dels ministres d'Energia europeus d'aquesta setmana a Brussel·les per a abordar les limitacions en el consum de gas per a aquest hivern,subratllant l'Executiu farà el que faci falta per a "protegir les famílies, a les empreses i la senda de creixement econòmic en la qual anem avançant".

Durant la intervenció, el president espanyol ha insistit que les grans empreses energètiques i financeres "poden i han d'ajudar el país" a sortir de l'actual situació de crisi econòmica, igual que Espanya va fer amb els bancs en la crisi financera, és per això que Sánchez ha deixat clar que "posar-hi l'espatlla no és un eslògan, és una obligació per a les empreses que s'estan beneficiant d'aquesta situació" amb els seus beneficis, justificant així els nous impostos a la banca i a les energètiques. "Perquè les grans empreses energètiques i financeres poden i han d'ajudar el país a sortir d'aquesta situació igual que Espanya va ajudar als bancs... el mateix que fan altres governs europeus que són de signe fins i tot conservador", ha recalcat Sánchez després de valorar els dos impostos que seran tramitats en el Congrés.

Per donar exemple sobre la voluntat de reduir energia, durant el torn de preguntes, Sánchez, que ha comparegut sense corbata, ha afirmat que ha donat ordre als seus ministres i alts càrrecs de l'Administració perquè segueixin el seu exemple i ha animat al sector privat a fer el propi, per a així reduir la necessitat d'ús d'aire condicionat en els centres de treball. "Farem la nostra part del treball", ha assegurat Sánchez sobre el pla d'estalvi energètic acordat el dimecres pels ministres d'Energia de la UE.

Espanya rep el segon pagament de fons europeus

Per altra banda, aquest divendres també hem conegut que la Comissió Europea ha aprovat el desemborsament del segon tram del fons de recuperació per a Espanya. Aquest nou paquet de recursos ascendeix a 12.000 milions d'euros, que se sumaran als 9.036 milions d'euros de prefinançament que ja va rebre l'Estat a mitjan agost del passat any i als 10.000 milions d'euros del primer desemborsament, rebuts a finals del 2021. Aquest segon desemborsament del pla de recuperació es correspon al compliment de 40 fites i objectius als quals es va donar compliment al llarg del segon semestre de l'any passat com la implementació de mesures com la reforma laboral i la de les pensions. Després del pagament d'aquests 12.000 milions d'euros, el desemborsament a Espanya ascendeix a 31.000 milions d'euros, que representa el 44% del total dels fons que li corresponen.

Dins dels eixos verd i digital, aquest segon desemborsament també inclou l'aprovació del Full de ruta de l'energia eòlica marina i altres energies de la mar; l'Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada, la Carta dels Drets Digitals, l'entrada en vigor del Reial decret llei per a la protecció de les persones treballadores que es dediquen a activitats de repartiment a domicili utilitzant plataformes digitals o mesures fiscals per a accelerar el desplegament de la xarxa de 5G. Entre altres mesures associades al segon pagament figuren algunes per a enfortir la resiliència, el creixement econòmic i la cohesió territorial, com pot ser la modernització de l'Agència Tributària, l'aprovació del Pla d'Acció per a l'Atenció Primària i Comunitària i la millora del funcionament de la cadena alimentària.

Les pensions queden fora del pacte de rendes

Durant la mateixa roda de premsa, Sánchez també ha confirmat que les pensions pujaran conforme a l'Índex de Preus al Consum (IPC) i que, per tant, quedaran fora del pacte de rendes que el govern espanyol està demanant a agents socials per a fer front a l'escalada inflacionista. "No hi ha objecte de negociació i s'ha de complir la llei", ha remarcat el president. A més, Sánchez ha defensat l'aprovació de la reforma de pensions de finals de l'any passat i la seva entrada en vigor l'1 de gener de 2022, remarcant que la llei se situa en línia amb les recomanacions del Pacte de Toledo.

Cal recordar que el Congrés van aprovar a finals del 2021 la primera part de la reforma de pensions, que recupera l'IPC com a referència per a revalorar les prestacions i que suposa la fi del factor de sostenibilitat, que no ha arribat a entrar en vigor. Amb aquesta Llei es va modificar el text refós de la Llei General de la Seguretat Social i es recullen les principals recomanacions del Pacte de Toledo, que també s'integren en el component 30 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.