L'ex primer ministre japonès Shinzo Abe ha mort després que un home li disparés amb una escopeta durant un míting a la ciutat de Nara, segons ha informat la televisió pública japonesa. L'exmandatari ha estat ràpidament atès pels serveis d'emergència i ha estat traslladat en ambulància i posteriorment en helicòpter a l'hospital. Malgrat que els professionals sanitaris han intentat salvar la vida d'Abe, finalment l'ex primer ministre ha mort als 67 anys aquest divendres a causa dels diversos trets que ha rebut. 

La policia japonesa ha detingut un home d'uns 40 anys com a culpable de l'agressió. En les imatges captades per la NHK, es pot veure la detenció i com cau a terra l'arma que presumptament s'hauria fabricat el mateix atacant per disparar a Abe. 

El llegat de Shinzo Abe, ex primer ministre del Japó

La figura de Shinzo Abe ha estat central en la política japonesa els darrers anys, fins i tot, abans i després de deixar el càrrec com a primer ministre del Japó. Abe va ser un polític conservador, membre del Partit Liberal Demòcrata (PLD), el qual fa anys que està establert al govern japonès. L'exmandatari continuava tenint molta popularitat entre la població del Japó, especialment per les seves mesures econòmiques conservadores, conegudes com a Abenomics. En l'àmbit de les polítiques socials, la postura d'Abe també va seguir aquesta línia i es va mantenir al marge de molts dels debats socials que han pres protagonisme en la societat japonesa. 

L'any 2012 es va convertir en el primer mandatari del Japó que havia nascut després de la Segona Guerra Mundial i en el més jove. Malgrat que això podria indicar un canvi en la línia, Abe sempre ha estat molt continuista en el discurs nacionalista i conservador de la seva formació, dins de la qual forma part de la facció de l'ex primer ministre Yoshiro Mori. Malgrat tot, Abe va tenir una carrera molt menys polèmica que la del líder de la facció del seu partit, qui va acabant dimitint del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020 pels seus comentaris misògins.

Abe va ser un dels grans defensors del negacionisme d'alguns dels crims de guerra del Japó durant la Segona Guerra Mundial a la Xina i a les dues Corees. Si bé no negava totes les accions de les tropes japoneses en el seu període imperial de principis del segle XX, sí que va mantenir un discurs que minimitzava alguns crims de l'imperi japonès, especialment respecte als crims sexuals contra les dones xineses i coreanes per part de l'exèrcit japonès i sobre el govern titella del Manxukuo. Abe es va negar a seguir els processos d'altres potències mundials i conèixer els crims o els errors del passat, fet que ha tensat la relació amb els seus veïns, que fa anys que exigeixen disculpes diplomàtiques per les massacres de l'imperi japonès als anys trenta i quaranta. L'exmandatari no només ho va ignorar durant la seva carrera, sinó que ha fet ofrenes a Yasukuni, un santuari xintoista que conté les restes de molts criminals de guerra de l'imperi japonès, fet que va despertar indignació dins i fora del país

El Japó només va mostrar penediment pels seus actes durant la Segona Guerra Mundial davant dels Estats Units i Abe va seguir un camí similar en la seva política exterior, ja que va fixar les seves prioritats a Occident. Va ser un participant destacat en la política internacional apropant-se especialment als Estats Units i la Unió Europea, àrea en la qual va tenir molt d'èxit. 

El mandat d'Abe ha estat marcat per grans esdeveniments que passaran a la història japonesa i en què la seva gestió va ser molt destacada i valorada per la ciutadania: la recuperació de Fukushima, els Jocs Olímpics de Tòquio en mig de la pandèmia del coronavirus o el canvi d'emperador i, per extensió, d'era. L'exmandatari va començar a liderar el país en l'era Heisei i es va retirar per motius de salut a l'inici de la Reiwa, l'any 2020. Malgrat la seva retirada momentània de la vida pública per motius de salut, Abe seguia sent un home fort del partit i treballava perquè aquest aconseguís mantenir la majoria a les cambres japoneses. Justament això feia quan aquest divendres ha estat assassinat durant un míting.