Després d'un cas de censura per cantar en català, el grup valencià Zoo va llançar una proposta per posar fi a la discriminació lingüística: oferir concerts gratuïts a la comarca de l'Alt Millars, a Castelló, per promoure la llengua. Va ser justament a Montanejos, poble d'aquesta comarca, on l'Ajuntament va cancel·lar un concert del grup Tito Pontet davant l'amenaça de l'extrema dreta. Ara, segons ha confirmat el cantant i líder del grup Zoo, Toni Sánchez Panxo, a través de Twitter, ja hi ha cinc ajuntaments que s'han mostrat a favor d'aquesta proposta. 

Ahir, Sánchez va compartir una piulada amb un vídeo del seu discurs d'agraïment en els premis Carles Santos, on va llançar aquesta proposta de tocar gratuïtament als pobles de l'Alt Millars. "Ja han escrit de cinc ajuntaments de l'Alt Millars. A vore com eixim d'esta! Gràcies pels missatges bonics que ens heu fet arribar estos dies. Visca la música i visca la vida!", va escriure el cantant de Zoo, citant també el grup Tito Pontet. En rebre el premi Carles Santos, Sánchez va assegurar que el seu guardó també era un premi a "la música en valencià, una etiqueta que abans no m'agradava fer servir, però n'hauríem de començar a presumir".

Propera gira  

Després de recordar que Zoo ha fet concerts arreu del món, també a ciutats espanyoles castellanoparlants, va demanar de fer concerts a Cirat, Vilafermosa, Sucaina, Aranyel i la Pobla d’Arenós, pobles valencians molt a prop de Montanejos, on, com va apuntar el cantant, l'Ajuntament va cancel·lar un concert per motius lingüístics. "Des d'ací, ens oferim a anar a tocar gratuïtament a aquests pobles junt amb Tito Pontet per reivindicar la nostra música i el nostre país". Ara, tal com ha confirmat, ja hi ha cinc ajuntaments de la comarca que volen que, en la propera gira, Zoo faci un concert al seu municipi. 

Amenaça de l'extrema dreta 

El passat 12 de novembre, el grup Tito Pontet va denunciar en una piulada: "Ens cancel·len un concert per cantar en valencià. Per a no provocar els individus d'extrema dreta del poble". En aquest sentit, van apuntar: "Si deixem de fer les coses per por i poden dir-nos com hem de parlar, han tornat a guanyar", acompanyat d'un reivindicatiu "Contra el feixisme, ni un pas enrere!". Hores després, en un comunicat van explicar que el poble en qüestió era Montanejos, on l'Ajuntament, governat pels socialistes valencians, els havia contractat per fer un concert el 27 de novembre, en motiu del Dia contra la Violència Masclista. 

tuit tito pontet

El dia abans, però, tal com expliquen al comunicat, en saber que canten en català, l'Ajuntament els va cancel·lar el concert. L'excusa? Que durant el cap de setmana apareixen pel poble individus d'extrema dreta i volien evitar possibles aldarulls. En aquest sentit, tot i "no dubtar del que són capaços aquests individus", van denunciar que des de les institucions se cedeixi espai als ultres per por. Per això, els membres de Tito Pontet van concloure: "Continuarem cantant i parlant en valencià i esperem que en el futur les institucions que es troben en una situació com esta no cedisquen espais a l'extrema dreta violenta". 

 

 A la imatge principal, el cantant de Zoo, Toni Sánchez, durant el concert de la Festa per la Llibertat del 2018 / ACN