El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres que el Govern convocarà el Pacte Nacional per la Llengua a principis del 2022. En una roda de premsa a la Universitat Pompeu Fabra, Aragonès ha assegurat que el Pacte cerca crear un consens ampli a favor de la immersió lingüística després de la sentència del Tribunal Suprem (TS) que ratifica que un 25% de les classes a les escoles catalanes han de ser en castellà, segons recull Europa Press. 

El cap de l'Executiu ha remarcat que el Govern no canviarà el model lingüístic de les escoles del país, malgrat la posició del TS. El president ha insistit que des de la Generalitat no s'instarà als centres a canviar de model i donaran "cobertura buscant camins de blindatge jurídic" als professors per mantenir la immersió lingüística.

 

Aragonès ha calmat les preocupacions d'alguns dels professionals de l'educació d’acatar de la sentència del Suprem. El president ha sostingut que no responsabilitzaran els docents de com gestionar la sentència i ha assegurat que això serà responsabilitat del Govern. 

Sense ser aliè a la situació de la llengua catalana al marge de la sentència del TS, el president Aragonès ha assegurat que el seu Executiu aposta per potenciar el català com la llengua d'ús social, especialment en el sector audiovisual i educatiu, per la qual cosa ha cridat a assolir un nou consens social i polític. Justament per això, creu que això és el que s'ha de fer en el Pacte Nacional per la Llengua.

Reforma a la CCMA

Durant la roda de premsa, Aragonès ha exposat la necessitat de reformar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El president considera que cal "posar TV3 al dia", per tal de poder donar una nova oferta audiovisual en català, la qual arribi a nous públics. 

Aquesta futurible reforma hauria de passar per un entre el PSC, ERC i Junts, que veu "absolutament imprescindible", i ha demanat a tots els grups cedir per afavorir un pacte.

Resposta a la sentència

Els plans de convocar el Pacte Nacional per la Llengua a principis del 2022 no és l’única resposta a la sentència del TS. Mentre que des dels partits de dretes s'amenaça d’implantar l'article 155, el PSC es distancia del tema. Per altra banda, però, des del bloc independentista es defensa el model d'immersió lingüística. 

Una defensa que també s'organitza en la societat civil. En un moment en què la immersió lingüística es veu amenaçada a Catalunya i a la resta dels Països Catalans, la plataforma Som Escola ha anunciat que engegarà un nou cicle d'accions i mobilitzacions de protesta contra la sentència.

L’entitat "seguirà amb la tasca engegada fa deu anys, per tal de coordinar totes aquelles persones i entitats que es comprometen a actuar de manera activa en suport del model educatiu català, sigui amb mobilitzacions, accions als centres i als carrers, i suport als centres educatius i docents", segons han comunicat

 

Imatge principal: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant un acte a l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra / ACN