Tot i l'optimisme amb què afronta el repte del projecte Yolanda Díaz, la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball sap que el camí no serà fàcil. Des de la marxa de Pablo Iglesias el maig de 2021 després del fracàs a les eleccions madrilenyes, la gallega s'ha erigit en la seva successora natural, designada de fet pel mateix Iglesias. Tot i això, Díaz no va arribar a llançar-se a la piscina, i des del primer moment s'ha mostrat cautelosa sobre la possibilitat d'acabar liderant l'esquerra espanyola a les generals de l'any vinent. Així ho demostra el fet que trigués un any a presentar oficialment la seva plataforma, Sumar, la qual vol que sigui una candidatura "àmplia", que aculli diferents sensibilitats en la seva cursa cap a La Moncloa.

A principis de juliol, Yolanda Díaz compareixia davant d'un ampli públic a Madrid per presentar el seu projecte, que descriu, de moment, com un procés participatiu amb el qual pretén recórrer tots els racons de l'Estat per tal d'acabar elaborant "una proposta de contracte social per a la pròxima dècada que es presentarà el 2023". La idea de la vicepresidenta és arribar a aglutinar tots els moviments i partits a l'esquerra del PSOE per tal de presentar-los en una sola llista a les eleccions generals de 2023. En la seva dèria per allunyar Sumar de les formacions polítiques, també va demanar que no hi fossin presents les principals figures de l'espai ideològic confederal, com ara l'alcaldessa Ada Colau i les ministres de Podemos Ione Belarra i Irene Montero.

Ara bé, és precisament des d'aquest espai polític d'on podrien sortir els principals obstacles en el camí de Díaz, tot i la seva voluntat perquè aquest fos plàcid. Ione Belarra, líder de Podemos, ja va advertir ahir que l'estratègia del seu partit amb Sumar és com a "aliat electoral". Mentre que el projecte de la gallega voldria fer de paraigües per incorporar totes les formacions a l'esquerra del PSOE, els hereus de Pablo Iglesias no estan convençuts amb aquesta opció i no volen perdre rellevància. Si bé Belarra assegurava que Díaz és la millor candidata per al 2023, també mantenia que, ara per ara, es plantegen una sola possibilitat: "Construir candidatures unides i fortes a tots els territoris", sempre amb Podemos i Sumar participant per igual.

Més veus que tensen el projecte

La posició de Podemos no és sorprenent pel múscul amb el qual compta i la seva important presència dintre de la coalició confederal. Ara bé, ja estan començant a aparèixer veus d'altres formacions minoritàries que també estan posant en dubte l'estratègia de Díaz pel que fa a la qüestió dels partits. Avui ha estat el diputat d'Unidas Podemos, Juantxo López de Uralde, que és també coordinador del partit Alianza Verde, qui ha demanat a la ministra ser "una mica més explícita" respecte del rol dels partits dintre de Sumar. Si bé ha afirmat que el projecte de Díaz aposta perquè tots els grups en el nou espai s'hi integrin, ha volgut anar més enllà: "El que s'ha de definir, i en això potser la Yolanda ha de ser una mica més explícita, és quin serà el rol dels diferents partits que conformem l'espai per construir Sumar. "L'únic que queda per veure és com es constitueix, si és una confluència, una coalició o una única força", ha afegit. Aquest és, precisament, el dubte que Belarra va situar ahir sobre la taula.

Però Uralde encara ha anat més enllà, i en la mateixa entrevista en la qual ha compartit aquestes paraules també s'ha referit als terminis que preveu Díaz per tal de posar el projecte a caminar. Lluny de cap pressa, la gallega aposta per conformar Sumar amb força lentitud. De fet, ja ha advertit que la plataforma no estarà enllestida de cara als comicis municipals i autonòmics que tindran lloc el maig vinent, la qual cosa dibuixa encara un altre any de procés per a acabar de dibuixar Sumar. Aquesta qüestió tampoc acaba de satisfer Uralde, si bé reconeix que és "molt difícil determinar quin és el ritme adequat per a un procés tan complex". El basc voldria que s'avancessin els terminis, però també ha rebaixat la pressió afirmant que aquest punt també correspon a Yolanda Díaz.