La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dijous que el govern espanyol té la intenció de dur al Congrés dels Diputats la reforma del delicte de sedició, i ha assegurat que es tracta d’un “compromís ferm” de l’executiu que presideix Pedro Sánchez. Ha reconegut que es tracta d’una qüestió que no va relacionada amb els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), però d’aquesta manera ha intentat aproximar Esquerra Republicana a l’aprovació dels comptes de l’executiu de PSOE i Podemos. Montero ha fet aquestes declaracions quan contestava al diputat republicà Joan Margall, i ha afirmat que aquest escenari s’emmarca en la intenció de la Moncloa de “dialogar” amb la Generalitat. En aquest sentit, ha afegit que Sánchez ja ha demostrat que té la intenció d’homologar aquest delicte als “estàndards europeus”. 

Montero ha fet aquestes declaracions enmig d’un debat amb Maragall que ha pivotat al voltant de la desídia d’Espanya per executar les inversions pressupostades per a Catalunya. El diputat republicà ha reclamat al govern espanyol que es creï un mecanisme que garanteixi que es compleixen les inversions pressupostades per a Catalunya. Ho ha fet després de recordar que el primer semestre d’aquest 2022 no es va arribar a executar ni el 16% del que s’havia promès, i que l’any passat només es va materialitzar un 35% del que s’havia pressupostat. “És evident que en aquest camp nosaltres ja no podem confiar en vostès”, ha dit.

Margall ha argumentat que la creació d’aquest mecanisme -que ja va defensar fa uns dies el president de la Generalitat, Pere Aragonès- podria servir com a “base” per “reconstruir les confiances”. “El responsable de complir les seves pròpies lleis ha de ser el mateix govern”, ha afirmat el parlamentari català. A més, ha denunciat que en els Pressupostos Generals de l’Estat que ha proposat l’executiu de PSOE i Podemos la inversió pressupostada a Catalunya equival a un 17,2% del total, un percentatge “una mica llunyà” de complir la disposició tercera de l’Estatut. 

ERC explica els motius de no haver presentat esmena a la totalitat

D’altra banda, Margall també ha argumentat per què la seva formació no ha acabat presentant una esmena a la totalitat dels pressupostos de Pedro Sánchez, un gest que aplana el terreny per a la seva aprovació: “Hem d’apostar per ser útils a la gent, i això es tradueix en treballar per tal de millorar aquests comptes; i serem exigents”.

No negociar aquests pressupostos no faria caure el règim del 78 i només aconseguiria prorrogar els anteriors, o que s’intentessin aprovar amb una majoria més hostil per a Catalunya”, ha dit, a més d’insistir que no seure en una taula amb el govern espanyol implica “perdre”. “Vam guanyar les eleccions amb una proposta clara, que és construir una solució democràtica al conflicte polític, i tenim el deure d’avançar en la desjudicialització d’aquest conflicte”, ha sentenciat.

Montero s’excusa en la inflació

La ministra d’Hisenda ha tornat a fer ús d’excuses de mal pagador per argumentar la falta d’execució d’inversions a Catalunya. Lluny d’admetre que és un dèficit crònic que arrossega Catalunya, Montero ha argumentat que “el moment que vivim actualment ha provocat l’encariment dels productes i ha generat dificultats en el subministrament”. “Són diverses les causes que expliquen el retard general”, ha manifestat, a més d’admetre, tanmateix, que “és un element que hem de millorar”. De totes maneres, Montero ha mencionat per sobre una possible solució: que l’Estat transfereixi a Catalunya els diners necessaris per a una obra, i que sigui la Generalitat qui l'executiu.