Les enquestes electorals ja preveien el gran daltabaix de Ciutadans al Parlament, però abans d'entrar en període electoral, el president inhabilitat, Quim Torra, ja va profetitzar la desfeta del partit liderat per Carlos Carrizosa. Concretament, Torra, en una sessió de control prèvia al confinament per la Covid, ja va assegurar que, si seguien pel mateix camí, el grup parlamentari de 36 diputats quedaria reduït a cinc o sis escons, justament el mateix resultat que van aconseguir aquest diumenge.

Per arribar a la xifra de sis diputats de Ciutadans, Torra va relacionar les sessions de control del Parlament amb intervenció de Ciutadans i els vots que havia perdut la formació a les últimes eleccions generals, celebrades el 10 de novembre de 2019, respecte a les del 21-D, quan van guanyar les eleccions amb 36 diputats. Els vots perduts van ser 900.000 aproximadament.

Torra va fer una regla de tres i el resultat era que la formació de Carrizosa perdia 36.000 vots per cada sessió de control, per això va calcular que, als següents comicis catalans passarien a ser només cinc o sis, si no li posaven fil a l'agulla. El resultat? Torra va encertar de ple la seva particular aposta sobre els futurs escons de Ciutadans al Parlament.

Cal apuntar que les paraules de Torra van ser durant la sessió de control immediatament posterior a les últimes eleccions generals, celebrades el 10 de novembre de 2019. En aquelles eleccions, la formació va aconseguir només 10 diputats a tot Espanya i 2 a Catalunya. 

Daltabaix històric

El daltabaix de Ciutadans a les eleccions de diumenge passat va ser històric i sense cap precedent. Van passar de 36 a 6 diputats, van passar de ser la primera força a ser  pràcticament residuals al parlament. El fracàs va ser estrepitós i ha deixat en una posició molt compromesa el partit d'Inés Arrimadas a Catalunya amb només sis diputats i poc més de 155.000 vots i un percentatge del 5,5%.

Aquestes xifres queden molt lluny de les de fa tres anys d'ara fa quatre anys (36 diputats, 1.109.732 vots i un 25,35%). Ara s'haurà de veure què passa a partir d'ara amb Carrizosa, que ha estat el líder taronja aquesta campanya, encara que ja ha assegurat que no s'està plantejant dimitir, ja que des de Ciutadans han justificat els resultats amb l'alta abstenció de diumenge, que va fregar el 47%.

L'altra assenyalada pels mals resultats de Cs ha estat Arrimadas. Aquest dilluns diversos diputats del partit van demanar dimissions a l'executiva, encara que la presidenta de Ciutadans ha afirmat aquest dimarts al matí que, se sent "més reforçada que mai" per seguir comandant el partit  i continuar implantant el projecte que va iniciar fa un any quan va accedir a la presidència després de la dimissió d'Albert Rivera.

"Em sento amb el suport del partit", ha assegurat Arrimadas en una roda de premsa a la seu de Ciutadans després d'una trobada del Comitè Permanent de la formació. En aquest sentit, ha assegurat que després de la reunió de dilluns -en la qual diversos dirigents van reclamar canvis a la cúpula del partit pel resultat del 14 de febrer a Catalunya- se sent "més reforçada que mai, amb més forces i amb més convenciment per tirar per seguir endavant".