Algèria tancarà el gasoducte del Magrib el 31 d'octubre, la data en la qual s'acaba el contracte de trànsit que garanteix que gas d'aquest país es derivi cap a Espanya després de creuar el Marroc i l'Estret de Gibraltar, segons informa el diari econòmic francès Les Echos. El principal rotatiu econòmic gal afirma que Alger ha anunciat la seva intenció de no renovar el contracte del gasoducte que subministra la meitat del gas a la península Ibèrica. "Aquesta interrupció, prevista per al 31 d’octubre, corre el risc de posar en perill el subministrament de gas a Espanya, mentre que els preus de l’energia ja es disparen", ha afegit. "Espanya està atrapada pel gas algerià", ha advertit.

 

Sorpresa del govern Sánchez

 

Segons Les Echos, en una informació de la qual també se n'ha fet ressò Expansión, l'anunci del tancament del principal gasoducte que abasteix Espanya "ha agafat per sorpresa Madrid". "Posa de manifest la fragilitat energètica del país i la seva gran dependència d'Algèria, que li subministra el 50% del gas", ha indicat.

Si a partir del 31 d'octubre el flux de gas resta tallat, pot causar escassedat de subministrament aquest hivern a l'Estat espanyol, ha advertit.

 

 

Les Echos

"Espanya, atrapada pel gas algerià", titula Les Echos

Tot això ha transcendit quan ahir el ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, va declarar que havia rebut garanties d'Algèria que compliria amb el subministrament de gas a Espanya, tot i la crisi diplomàtica entre aquest país i el veí Marroc, per on fins ara passava fins ara la major part del gas algerià amb destinació a la península.

"He rebut garanties", deia ahir el ministre

 

"He rebut la garantia de subministrament de gas d'Algèria a Espanya així com el compromís algerià de satisfer la demanda espanyola", va assenyalar el ministre en declaracions des d'Alger després de reunir-se amb els seus homòlegs algerians.

Algèria és el principal país proveïdor de gas natural per a Espanya, bona part del qual és transportat via Marroc, a través del gasoducte Magrib-Europa. Arran de la ruptura de relacions entre els dos països magribins el passat 24 d'agost, després de l'acollida del líder del Polisario a Espanya, el govern algerià va revelar que ara el subministrament es faria a través del gasoducte Medgaz, que uneix el país nord-africà directament amb Espanya, que vehicularà un 25% del gas que es consumeix a Espanya.

L'acollida del líder del Front Polisario, Brahim Gali, a terres espanyoles va causar malestar al govern marroquí, que va obrir les portes de les seves fronteres al flux d'immigració com a resposta, creant un total caos a les fronteres espanyoles. Algèria va donar suport obertament al moviment emancipador del Front Polisario i també va facilitar el viatge de Brahim a Espanya, i això va acabar enrarint les relacions, de sempre complexes, entre els dos països magribins. Els gests d'Algèria cap al Front Polisario no van ser rebuts gens bé pel rei del Marroc, Mohamed VI, que en resposta va reforçar les seves simpaties amb els moviments sobiranistes de la Cabília, al nord-oest de territori algerià.

El resultat va ser que el 24 d'agost Algèria i el Marroc van tallar relacions, i això ha derivat en problemes amb el subministrament de gas. 

 

A la imatge principal, la ciutat d'Alger