Tothom prepara ja el terreny per als indults als presos polítics. Ho ha fet el president Pedro Sánchez, defensant la "concòrdia". Ho ha fet també el cap de l'oposició, Pablo Casado, amenaçant de dur-ho als tribunals. I ara és la mateixa judicatura espanyola. Entre demà i dimecres el Tribunal Suprem emetrà el seu informe, però el mateix president del tribunal i del Consell General del Poder Judicial ja mou fitxa. "Un indult, quan no hi ha concòrdia, és difícil d'acceptar", ha assegurat Carlos Lesmes. La pressió es traslladarà novament a La Moncloa en les pròximes hores.

Ha estat en unes declaracions en el context d'un acte oficial al Col·legi d'Advocats de Madrid. La presentadora de l'acte ha recordat al president del TS i el CGPJ que "PP, Ciutadans i Vox ja han anunciat que recorreran al Suprem en cas que aquest indult tiri endavant". I Carlos Lesmes ha assegurat, en genèric però després de les declaracions de Pedro Sánchez, que "l'indult i el context en què s'està plantejant entès com a mesura de concòrdia pot ser entès i fins i tot acceptat". Ara bé, ha puntualitzat que "un indult quan no hi ha concòrdia és difícil d'acceptar".

En aquest sentit, l'alt magistrat ha subratllat que "és una prerrogativa del poder polític, en gran mesura libèrrima pel que fa a la seva concessió, si bé controlable judicialment tot i que de forma limitada". 

Ofensiva al Congrés

​Aquesta mateixa setmana, el Tribunal Suprem preveu emetre el seu informe sobre els indults als presos polítics. I des de La Moncloa ja preparen el terreny, sembla que per a concedir-los, ja siguin totals o parcials. Aquest mateix dimarts, des de Brussel·les, Pedro Sánchez ja hi ha aplanat el camí. No ho ha dit obertament, però el president del govern espanyol ha assenyalat fins a tres vegades que “la venjança o la revenja” no es troben entre els “valors constitucionals” que ell defensa. En canvi, sí que en formen part “la concòrdia, l’entesa, el diàleg i també el respecte a les lleis”. I són els que guiaran la seva decisió sobre el dret de gràcia. Aquesta ha estat la resposta a l’ofensiva mediàtica de la dreta, que ja ha amenaçat amb els tribunals si els dirigents independentistes surten en llibertat.

Les declaracions de Sánchez ahir a Brussel·les i avui a Madrid s'emmarquen en una estratègia d'anar picant pedra de la resta del seu govern. Si dilluns el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, cridava a assumir amb "naturalitat" els indults, siguin favorables o desfavorables, totals o parcials, aquest dimarts la ministra portaveu, María Jesús Montero, defensava que la decisió es prendrà tenint en compte "l'interès general d'Espanya".