La segona votació de les primàries de JxCat, per escollir els noms que encapçalaran les candidatures per circumscripcions, està ja en marxa des de les vuit del vespre d'aquest divendres i s'allargarà fins a la mateixa hora de diumenge. Els afiliats del partit que presideix Carles Puigdemont designaran en aquesta segona urna els vuit noms que figuraran per Barcelona darrere de la presidenciable Laura Borràs, escollida en la primera votació, així com els quatre primers de Girona i els tres primers de Lleida i Tarragona.

Posteriorment, l'executiva s'encarregarà d'ocupar la resta de posicions de la llista, que s'haurà de sotmetre a una tercera validació, a més de confirmar si serà finalment Puigdemont qui encapçala les llistes situant-se davant de Borràs a Barcelona.

De moment, durant les properes 48 hores, els afiliats decidiran les 18 primeres posicions per a les quals s'han presentat 127 candidats. Entre els noms que participen a la cursa hi ha alguns dels màxims responsables del partit i càrrecs institucionals, la qual cosa mostrarà el repartiment de suports amb què compta cadascun entre les bases. 

Barcelona: Vicepresidents i consellers

Només a Barcelona aspiren a ocupar alguna de les vuit posicions que es decidiran aquest cap de setmana tres dels quatre vicepresidents de JxCat, la portaveu Elsa Artadi, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i l'excap de l'oficina de president de Puigdemont, Josep Rius. Hi opten també tres consellers, la titular de Presidència, Meritxell Budó, i els de Política Territorial, Damià Calvet, i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, a més de l'exconseller a l'exili Lluís Puig i el també exconseller de Cultura Ferran Mascarell.

Hi ha també entre els aspirants a figurar a la candidatura barcelonina, diputats i el delegat de la Generalitat a Madrid, Gorka Knörr, així com un dels independents més destacats que ha fet el salt a la política amb aquestes primàries, el president de la Cambra, Joan Canadell.

Girona: duel Madrenas-Geis

A Girona es veuen les cares dues de les dones de més pes de JxCat, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, persona de màxima confiança de Puigdemont, i la portaveu al Parlament, Gemma Geis, que des que va accedir com a independent a les darreres eleccions ha anat escalant posicions al grup parlamentari.

Madrenas Geis

Marta Madrenas i Gemma Geis, que competeixen a Girona 

Entre els candidats gironins hi apareixen també diputats i l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell.

Tarragona: Noms de pes al Parlament

El president del grup parlamentari i exalcalde de Valls, Albert Batet, figura entre els candidats de Tarragona, on s'haurà de veure les cares amb un altres dels noms destacats al Parlament, el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós. També hi ha la secretària de Finances del partit, Teresa Pallarès.

Albert Batet i Eusebi Campdepadrós / Sergi Alcàzar i ...

Albert Batet i Eusebi Campdepadrós concórren a les primàries de Tarragona. Foto: Sergi Alcàzar

Lleida: Tremosa i el Pirineu

Al llistat d'aspirants a la candidatura de Lleida hi ha aparegut en el darrer moment el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que ha apel·lat als seus lligams familiars amb aquest territori per optar a un lloc destacat de la llista per al qual competirà, entre d'altres, amb un dels alcaldes emergents de JxCat, Jordi Fàbrega, de la Seu d'Urgell.

Ramon Tremosa i Jordi Fàbrega / Sergi Alcàzar i ACN

Ramon Tremosa i Jordi Fàbrega es veuen les cares a les primàries de Lleida. Foto: Sergi Alcàzar/ACN

Entre els noms que completen les llistes dels candidats a les quatre circumscripcions figura una part important dels actuals diputats al Parlament i exdiputats, així com perfils externs a la política que s'han fet populars amb el procés.

Sistema de votació

A partir d'avui a les 20 hores, cada persona afiliada podrà votar un màxim de 2 candidats a Lleida i Tarragona, 3 a Girona i 6 a Barcelona.

Les candidatures s’ordenaran en funció dels vots obtinguts i els vuit noms més votats a Barcelona, els 4 de Girona, els tres de Lleida i Tarragona seran proclamats automàticament candidats a les llistes de JxCat, tot i que l’ordre en que finalment figuraran a la candidatura podrà ser modificat per l’executiva nacional per garantir la paritat i l’ordenació en cremallera.

Tercera votació: llista completa i oberta

A partir d’aquí, l’executiva s'encarregarà de completar les llistes per cada circumscripció, garantint la paritat i buscant un equilibri de representació territorial. De nou, la proposta se sotmetrà a la validació dels afiliats. En aquest cas s'hauran de confirmar tots els noms, tret dels que han estat escollits en la primera i la segona votació, i es farà pel sistema de llistes obertes.

Les persones que en aquesta tercera votació rebin menys del 50% dels vots emesos, passaran a ocupar una nova posició d’acord amb el suport rebut.

Els únics llocs de la llista que no hauran de ser validats són els dos darrers, que es consideren simbòlics i queden a decisió de l’executiva. Les direccions de vegueries i comarques poden plantejar propostes per ocupar aquests llocs.