El Govern i els comuns han aconseguit avenços en el capítol  fiscal dels pressupostos per al 2020, i han acostat postures de cara a introduir canvis en l'impost de successions i en el tram autonòmic de l'IRPF, de manera que la càrrega fiscal es redueixi per als contribuents amb menor renda i creixi per a aquells amb ingressos més elevats.

Les converses per negociar els comptes s'han intensificat, i estan especialment avançades pel que fa a la política d'ingressos, segons han explicat a Efe fonts coneixedores dels contactes entre les dues parts. Ahir hi va haver una nova reunió, i Govern i comuns van constatar avenços pel que fa a les mesures fiscals, asseguren aquestes fonts.

El denominador comú és una proposta de resolució dels comuns que el Parlament va aprovar el passat 26 de setembre, durant l'últim debat de política general, que reclamava a la Generalitat "impulsar una reforma fiscal progressiva" que "modifiqui la fiscalitat en l'IRPF i l'impost de successions", un text al qual van donar suport els dos grups que conformen el Govern, ERC i JxCat.

Canvi climàtic i contaminants

La resolució també emplaçava el Govern a "posar en marxa la fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic amb l'impost sobre vehicles contaminants, les activitats econòmiques que generen més gasos d'efecte hivernacle i sobre les emissions portuàries de grans vaixells i creuers".

La fiscalitat ambiental és, precisament, un altre dels punts en què s'han registrat avenços en la negociació entre les dues parts, i per dissenyar aquestes mesures fiscals s'han pres com a referència plantejaments fets per la UE o l'OCDE.

La negociació de l'IRPF

Per aconseguir guanyar-se el suport dels comuns als comptes per al 2020, el Govern treballa en el disseny d'un IRPF "més just i progressiu", de manera que es rebaixi la pressió fiscal a les rendes baixes i s'augmenti a les altes, que suposen menys d'un 2% de la població, apunten aquestes fonts. No obstant això, les fonts consultades no han entrat en detalls sobre quins trams es podrien pujar o baixar, a partir de quin nivell d'ingressos, o quina recaptació addicional es podria aconseguir.

En la negociació dels comptes del 2019, que no va arribar a fructificar, els comuns reclamaven una reforma fiscal progressiva per ingressar entre 600 i 700 milions addicionals gràcies als canvis en successions i en l'IRPF. En concret, els comuns demanaven llavors incrementar l'IRPF a les rendes que superessin els 90.000 euros bruts anuals i situar-lo en el 23,5%, percentatge que ara es computa a partir dels 120.000 euros, i proposaven que el tipus màxim (25,5%) que s'aplica ara a partir dels 175.000 euros es rebaixés fins als 120.000 euros.

Aquesta bateria de mesures fiscals que s'està consensuant amb els comuns ha de permetre aconseguir més ingressos per finançar els serveis públics, reduir la desigualtat i impulsar un creixement i una economia sostenible, apunten les fonts consultades. "Ara entrarem a parlar en detall sobre cada departament, especialment sobre salut, educació, habitatge, treball i polítiques socials i transport públic", han explicat fonts dels comuns. Un dels objectius és elevar el sostre de despesa i "deixar enrere l'etapa de les retallades ", a base de buscar " nous recursos ".

Rebaixa de les taxes universitàries

Divendres passat el conseller d'Economia, Pere Aragonès, va anunciar que s'inclouran en el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2020 els recursos necessaris per rebaixar un 30% les taxes universitàries a Catalunya a partir del pròxim curs.

Una altra novetat dels pressupostos del 2020 és que, per primera vegada, i a iniciativa de la Generalitat, els comptes vincularan les prioritats del Govern als objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides definits en l'anomenada Agenda 2030.

Els comuns acceleraran en les pròximes setmanes les converses amb el Govern sobre els pressupostos per al 2020, amb l'objectiu d'intentar arribar a un acord abans que finalitzi aquest any o bé a principis de gener.