La convocatòria d'eleccions va truncar les negociacions entre el Departament d'Economia i Catalunya en Comú per als pressupostos. Ara, passat el 10-N, totes dues parts han reprès els contactes i de moment, les negociacions avancen amb discreció. ERC i els comuns es necessiten mútuament, per aprovar-se els comptes a l'Ajuntament de Barcelona i al Govern. En aquest sentit, hi ha hagut dos gestos clau al llarg dels últims dies. El primer, dimecres, quan els republicans van obrir camí als números d'Ada Colau. El segon, divendres, amb l'anunci d'una important rebaixa de taxes per part del vicepresident Pere Aragonès

L'executiu Torra-Aragonès funciona amb pressupostos prorrogats des de 2017. La intenció d'Economia és, ara sí, aconseguir actualitzar la situació aprovant els de 2020 i segons apunten fonts properes al vicepresident, la voluntat és entrar els pressupostos al Parlament abans de final d'any. La sentència contra els líders independentistes -amb el posterior anunci unilateral de Torra apuntant que té la intenció d'exercir l'autodeterminació aquesta legislatura- i les eleccions del 10-N han alterat el tràmit habitual, segons el qual el projecte inicial de pressupostos es presenta al Parlament al voltant del mes d'octubre, per poder aprovar-los abans que acabi l'any. La conselleria d'Aragonès ja ha advertit que sense pressupostos serà impossible seguir endavant amb la legislatura. I passat el període electoral ha reactivat les converses amb el soci preferent: Catalunya en Comú. 

Aquest mateix matí, el portaveu dels comuns ha reconegut en una roda de premsa que és "una molt bona notícia" que el Govern hagi decidit incorporar als nous comptes una rebaixa del 30% de les taxes universitàries, una de les reivindicacions que els de Colau van posar sobre la taula durant les fracassades negociacions de l'hivern passat. En nom de Catalunya en Comú, Joan Mena ha celebrat que "hagin rectificat" i ha indicat que "ha de ser la línia a seguir". Consultats per ElNacional.cat, fonts d'Economia assenyalen que les negociacions "no van malament, tot i la gesticulació" per part dels comuns, que en públic demanen més moviments. 

Quid pro quo

Dimecres passat, el govern municipal d'Ada Colau va dur a la comissió d'Economia el seu projecte de pressupostos. Era el primer tràmit abans de l'aprovació definitiva que preveuen que sigui al desembre. La posició d'ERC va ser determinant per donar aire als comptes de l'alcaldessa, que des que exerceix en el càrrec encara no ha aconseguit mai aprovar uns pressupostos per la via ordinària. El cap de files dels republicans a l'Ajuntament, Ernest Margall, va anunciar que el seu grup desbloquejava aquell primer pas, tot i que sense garantir-ne l'aprovació definitiva. 

Totes dues negociacions, per tant, seran creuades i simultànies. I s'hi ha d'afegir encara un tercer factor que sobrevolarà al damunt de les converses: la dependència de l'acord PSOE-Podemos dels vots d'ERC per poder investir Pedro Sánchez.