Mentre el gabinet del president, Quim Torra, insistia en reclamar notícies sobre l'equip tècnic de la Moncloa amb qui havien de pactar agenda i ordre del dia per engegar la mesa de negociació entre els dos governs, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha tirat pel dret i ha convocat la cita dilluns vinent a Madrid. De sobte, el debat sobre el mediador que mareja des de fa setmanes la política catalana s'ha transformat en com respondre a la cita fixada "de manera unilateral" pel govern espanyol, dilluns vinent, i a la qual s'espera resposta de Torra.

L'entorn del president assegura que no havia tingut cap notícia sobre aquesta cita fins aquest dimecres quan a les 11 del matí s'ha rebut una trucada de la Moncloa apuntant dilluns com el dia en què els dos presidents han de posar en marxa la trobada. Per contra, ERC ha assegurat que sí ho sabia, que el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, havia estat informat per la portaveu dels socialistes al Congrés, Ariadna Lastra.

D'entrada, el gabinet del president ha respost a la trucada de la Moncloa assenyalant els problemes d'agenda per acudir dilluns a Madrid, fins i tot detallant les raons d'aquest impediment, però això no ha dissuadit l'equip de Pedro Sánchez, que 20 minuts més tard ha fet pública la seva proposta. El Govern ha replicat advertint que s'havia demanat al govern espanyol pactar el calendari i "comunicar-ho conjuntament i no fer-ho unilateralment".

Fonts de l'executiu català asseguren que no hi ha hagut més contacte a partir d'aquella trucada i insisteixen que la trobada ha de ser fruit d'un acord sobre el calendari i no d'una imposició de Sánchez.

També des de JxCat s'ha retret al govern espanyol la unilateralitat, però tampoc s'ha tancat la porta a la cita de manera explícita. De fet, la portaveu al Congrés, Laura Borràs, ha assegurat que faran el possible per acudir-hi.

Des d'ERC, Rufián, tot i admetre que falta que les dues parts es posin d'acord per concretar la cita, ha assegurat que “més enllà dels serrells que puguin quedar, és una bona notícia que es constitueixi com més aviat millor” la mesa. El vicepresident, Pere Aragonès, ha instat aquest vespre a no entretindre's en "detallets" de "si és un dia o l'endemà" i començar a dialogar.

Les diferències entre els dos socis de govern en relació a aquest tema no són cap novetat. Tant en declaracions públiques com fins i tot en la darrera sessió de control al Govern, ha quedat clar les discrepàncies en el debat sobre la figura del mediador

Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, havia insistit en reclamar el mediador a més d'advertir que el Govern no es deixaria pressionar pel calendari fixat pel president espanyol que havia anunciat la primera reunió per aquest mes.

No obstant, l'escletxa entre els socis és l'espai escollit per Sánchez per incorporat el seu envit, desafiant Torra a descartar la cita de dilluns a la Moncloa. El govern espanyol ha deixat clar que no està disposat a acceptar la figura del mediador i això no obstant tampoc pot renunciar al diàleg. L'Instituto Elcano assegurava en un informe publicat ahir que el conflicte a Catalunya és un dels principats reptes que té el govern espanyol de cara a l'exterior i que tant els governs com l'opinió pública "respiren ara tranquils" amb la posada en marxa del diàleg.

Des del Govern s'insisteix que s'espera nous contactes per pactar la cita. Això no obstant, altres fonts donen per fet que la trobada es farà dilluns.