La sessió de control al president, Quim Torra, ha servit aquest matí de dimecres per fer visibles a l'hemicicle les diferències que separen JxCat i ERC en relació a la negociació amb l'Estat, però també pel malestar arran de la inhabilitació del president a la Cambra. L'exigència del mediador ha estat un dels elements en disputa. El responsable del grup republicà, Sergi Sabrià, ha reclamat persistir en el diàleg amb l'Estat "sense excuses, que tot i semblar coherents semblen a vegades amagar la intenció fer-lo impossible", però la resposta de Torra s'ha emparat en l'acord a què es va arribar al Parlament: "No és el president de la Generalitat que demana un mediador, és el Parlament que ha demanat un mediador internacional. Aquesta és la clau de tot plegat", ha advertit.

El president ha subratllat que el diàleg amb l'Estat l'enfronten a partir del mandat del Parlament, la "força de la unitat", "la responsabilitat" i el sentit de país. "Però el diàleg en si mateix no té sentit. Té sentit si té un objectiu, si s'emmarca en un objectiu. Si no, correm el risc de banalitzar la paraula diàleg. Necessitem mètode, objectiu i garanties perquè pugui ser i pugui produir fruits", ha advertit.

També el responsable del grup de JxCat, Albert Batet, ha advertit que, complint el mandat del Parlament, el seu grup considera que "el mediador independent és fonamental" arran de la desconfiança cap a l'Estat espanyol. "Ni compleixen la paraula donada ni abandonen la deriva autoritària", ha retret.

El primer d'intervenir ha estat Sabrià. El republicà ha reconegut que no hi ha cap garantia que el diàleg surti bé, però ha cridat a aprofitar totes les escletxes. "Ara que hem forçat l'Estat a seure no li podem regalar ni les nostres debilitats ni retrets ni dubtes. Ho hem de fer junts, perquè junts som més forts", ha assegurat.

En un reconeixement implícit a les esquerdes que hi ha entre els socis de Govern, ha cridat a apartar les disputes i evitar retrets estèrils. "Sumem i deixem de dividir, som companys de viatge", ha alertat, a més d'assegurar que no els importa "els vots en joc" i estan disposats a assumir el "desgast".

Malgrat les crides al diàleg, l'intercanvi ha anat fent evident que les diferències entre els dos grups no es limiten a la figura del mediador i tenen un calat molt més profund. Només prendre la paraula, Batet ha volgut retreure que per primera vegada la sessió de control es dirigia a un president al qual no es considera diputat i no li permeten votar. Per aquesta raó, Batet ha agraït a Torra "sentit d'estat" per afrontar aquesta nova situació, "posar el país per davant dels interessos personals i partidistes".

"Hem de posar per davant el sentit de país; no milito en cap partit, sempre prioritzo el que és millor per al país", ha respost Torra en un nou dard enverinat cap a Esquerra.

El president ha cridat a no quedar paralitzats per la repressió. "Ni doblegar-nos davant de qualsevol amenaça que ens pugui fer arribar i, sobretot, respecte a la voluntat popular", ha exigit en un nou retret als republicans.