El fet d'obrir un diàleg amb Catalunya millora la posició internacional d'Espanya, segons un informe del Reial Institut Elcano, un dels think tanks més importants de Madrid. Argumenta que el diàleg era una petició insistent que feia la comunitat internacional al govern espanyol.

L'Institut Elcano reconeix que Catalunya és una qüestió que afecta constantment la credibilitat de la política exterior espanyola, i que amb l'obertura del diàleg ha començat a variar.

"La credibilitat de la política exterior de l'actual govern espanyol depèn no només de la seva capacitat per forjar relacions i aliances i per impulsar propostes, d'indubtable importància, sinó també de certs elements de política interna que són sotmesos a l'escrutini dels socis i d'altres. El primer d'ells és Catalunya. Tant el govern de Sánchez com l'anterior de Rajoy van guanyar la batalla diplomàtica exterior contra el moviment independentista català, després que cap govern de cap país important li va donar suport. No es pot dir el mateix de l'opinió pública estrangera. Però els governs i l'opinió pública estrangera també van impulsar el diàleg a l'escena espanyola, i se senten alleugerits en veure que aquest diàleg ja està en marxa. I això millora la posició internacional d'Espanya", indica.

Segons l'Institut Elcano, Espanya hauria d'aprofitar el que al seu entendre és un nou escenari, per influir més a nivell internacional, aprofitant que s'ha materialitzat el Brexit.

"La sortida del Regne Unit canvia els equilibris de poder a la UE i més enllà, i crea noves oportunitats per tal que Espanya exerceixi més influència, o millor dit, perquè exerceixi altre cop influència, per canviar i per treure el màxim profit en una UE que s'encara a noves realitats geopolítiques i geoeconòmiques. A més, Pedro Sánchez s'ha convertit en el màxim representant d'una tradició política que ha estat essencial per a la construcció de la UE, encara que ha vist temps millors: la tradició socialdemòcrata", ha indicat. 

"Esperen Espanya a París, Berlín, Brussel·les i altres indrets d'Europa i del món. I a Espanya esperen Europa i el món. Val la pena recordar les paraules de Tip O'Neill. La credibilitat de la política interior té influència en la política exterior", conclou. 

En això entén que es essencial atemperar el conflicte de Catalunya.