El Tribunal Suprem ha tirat enrere el tercer grau dels presos polítics i l'article 100.2. L'alt tribunal ha esperat que la votació dels pressupostos generals de l'Estat estigués lligada i votada abans de fer pública la resolució, que, d'altra banda, tampoc ha sorprès ningú. 

El que s'havia d'anunciar la setmana passada ha quedat relegat a aquest divendres. Abans de les 10 hores s'han fet públiques les interlocutòries, que tot fa pensar que ja estaven preparades d'ahir. El Suprem volia treballar en silenci i sense els focus a sobre. Però era inevitable pensar que un cop aprovats els pressupostos, amb el suport d'ERC i del PDeCAT, se sabria la decisió.

L'equip de Manuel Marchena, el mateix que va jutjar els presos, no només ha fulminat el tercer grau, sinó que també ha tirat enrere l'article 100.2 de règim penitenciari. Amb el primer, els presos assolien un règim de semillibertat amb el qual només calia que anessin a la presó a dormir i podien passar fora el cap de setmana sencer. El segon els permetia sortir cada dia a treballar o fer tasques de voluntariat. 

Ara han fet un retrocés com al primer any de l'empresonament. Amb els 36 permisos a l'any per sortir de la presó. Això és una mitjana de tres sortides al mes. I no poden ni treballar ni fer tasques comunitàries de voluntariat. La qual cosa representa per a algun d'ells perdre una feina que van haver de buscar i trobar que fos completament distanciada del món polític, ja que tots els presos estan inhabilitats, però, a més, pesa sobre seu un distanciament obligat de la vida política perquè no se'ls pugui atribuir una voluntat de reiterar en el delicte.

Més tancats que mai

Joaquim Forn ho explicava fa uns dies en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio amb Laura Rosel i destacava el fet de poder organitzar les 36 sortides com vulguin els mateixos presos, amb l'inconvenient que si un mes surten més de tres cops, els mes següent el nombre de sortides es veu reduït. 

presos politics lledoners Òmnium Cultural

A més, amb la Covid-19, el règim de segon grau al qual estan subjectes tots els presos no els permet sortir del mòdul. La vida és més tancada que mai dins els centres penitenciaris, on no es pot accedir als espais comuns com la biblioteca.

La restricció, per tant, és màxima, si es compara amb la vida a la presó que tenien abans de la pandèmia, del 100.2 i del tercer grau.

La situació, a més, provoca l'absència total dels presos i preses en la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya previstes per al 14 de febrer.