Primeres reaccions dels presos polítics al recurs de la Fiscalia contra el seu tercer grau, el qual ha arribat un dia després del reforç de la majoria independentista al Parlament arran de les eleccions del 14-F. Els presos que s'han pronunciat han demanat "avançar" amb "convicció" per respondre el possible empresonament que els hi espera.

Així doncs, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha posat en valor la victòria de les formacions independentistes i ha demanat "avançar" cap a la República catalana. "Quan se'l crida a les urnes, el poble de Catalunya no falla mai. Davant els poders de l'Estat, cal saber-nos governar i avançar decididament cap a la República catalana, sense deixar-nos ningú pel camí", ha dit.

L'exconseller de Presidència Jordi Turull ha ironitzat sobre el moment en què ha arribat el recurs. "Quin calendari! No sé si més casual o causal. I encara diuen que no som presos polítics. Seguim i amb més convicció", ha reivindicat.

L'exconseller de Territori Josep Rull ha recordat les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, quan es va vantar de controlar la Fiscalia.

L'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras ha acusat l'Estat de voler "guanyar als jutjats el que no poden guanyar a les urnes". "No ho aconseguiran. No ens rendirem mai. Treballarem sempre per la justícia social i la independència del nostre país", ha afirmat.

Des de Waterloo, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha acusat el PSC i el PSOE de dir que "volien 'passar pàgina' quan en realitat volien 'deixar passar les eleccions'", en referència als tempos de la Fiscalia a l'hora de presentar el recurs contra els dirigents independentistes empresonats.

I és que, precisament, el règim de semi llibertat ha durat 14 dies, els de la campanya electoral, i la Fiscalia Provincial de Barcelona ha deixat anar avui el seu recurs en plena valoració de resultats.

Des d'ERC també s'ha carregat amb duresa contra el recurs. La portaveu, Marta Vilalta, ha recordat "de qui depèn la Fiscalia" i ha sentenciat: "No han entès res. No se'n sortiran".