No han passat ni 24 hores del tancament dels col·legis electorals i la Fiscalia ja ha tornat a moure fitxa per revocar el tercer grau dels presos independentistes concedit just a l'inici de la campanya del 14-F. Tot i que en un primer moment va anunciar que presentaria recurs, el ministeri fiscal ha esperat que passessin els quinze dies de cursa electoral. A ERC tenen clar que si no ho han fet abans és perquè calculaven que se'ls podria girar en contra i mobilitzar més electors a favor de l'independentisme. Ara, els republicans posen el crit al cel. "No han entès res", ha lamentat la portaveu Marta Vilalta. 

Si bé el PSC ha guanyat les eleccions en vots, la victòria d'Illa és insuficient. El resultat de l'independentisme, que puja fins als 74 escons, només deixa un camí possible, que és que la presidència de la Generalitat quedi en mans de Pere Aragonès. El seu partit té clar que el recurs de la Fiscalia "és la resposta de l'Estat venjatiu a les urnes". La conclusió de Vilalta és que com que l'independentisme segueix sent majoria, ara "intenten guanyar el que no van poder guanyar a les urnes". I ha afegit un dard al govern Sánchez: "Ja sabem de qui depèn la Fiscalia". 

Els quatre presos d'Esquerra Republicana han tingut un paper actiu durant la campanya, especialment Oriol Junqueras i Raül Romeva. Carme Forcadell i Dolors Bassa també han participat, però de manera més testimonial. 

Compromís intacte amb el diàleg amb Madrid

En qualsevol cas, des d'ERC mantenen intacte el seu compromís per la via dialogada i conviden el govern espanyol a "entendre que la resposta ha de ser política". "Per molt que intentin tancar els presos, les urnes han parlat clar", ha recordat Vilalta, que ha avisat "els aparells de l'Estat" que "no se'n sortiran". Contra les decisions judicials, ERC insisteix que s'hi deixarà la pell per aconseguir que a Madrid s'avinguin a l'amnistia i al referèndum pactat. 

El president del govern espanyol va comprometre's al Congrés a tornar a reactivar al mesa de negociació amb Catalunya immediatament després de les eleccions. Els republicans són partidaris d'esperar a que s'hagi resolt la investidura i la formació d'un nou govern a Catalunya. La data límit per a la primera sessió d'investidura és el 26 de març. La intenció d'ERC és, no només que Pere Aragonès pugui sortir airós i arribar a la presidència, sinó bastir una gran coalició de Govern que incorpori Junts, la CUP i els comuns, per garantir així una majoria parlamentària sòlida que permeti transitar per la legislatura amb certa tranquil·litat. És a dir, el contrari del que ha passat els últims 15 anys.