El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, ha posat avui veu a les crítiques que en els últims dies han expressat diferents actors judicials cap als discursos de Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries el dimarts al Congrés i al Senat. Si us plau, rebaixin la tensió, deixin-nos en pau, ha exhortat Guilarte, que ha rebutjat “l'efecte devastador” que tenen els “freqüents i injustos intents de deslegitimació del Poder Judicial que han protagonitzat “representants dels poders públics a qui l'efímera tribuna que disposen els facilita la diatriba”.

 

Vicente Guilarte també ha reclamat que cap poder de l'Estat no sigui “còmplice” d'aquestes campanyes de desprestigi, ni amb les seves actituds ni amb els seus silencis. Ho ha dit en l'acte de lliurament dels XVIII Premis de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, davant del ministre de Justícia, Presidència i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, del president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, i del Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

Nogueras i Cleries critiquen els jutges al Congrés i al Senat

El president en funcions de l'òrgan de govern dels jutges al·ludia al que “es va veure dimarts en el Congrés i en el Senat”, amb referència als discursos de Nogueras i Cleries. Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, va definir com a personatges obscurs el jutge Francisco Pérez de los Cobos i els coronels de la Guàrdia Civil Daniel Baena i Diego Pérez de los Cobos i va qualificar de personatges indecents Concepción Espejel (magistrada del TC), Carlos Lesmes (expresident del CCGPJ), Pablo Llarena (jutge d'instrucció del judici del Procés) i Carmen Lamela (instructora del Cas de Sandro Rosell). Per la seva part, Josep Lluís Cleries va acusar alguns jutges d'emprendre una batalla política per “intentar torpedinar” la llei d'amnistia.

De fet, Vicente Guilarte ja va reprovar el discurs de Nogueras a través d'un comunicat que va publicar l'endemà i en el qual amenaçava la portaveu juntaire amb “prendre mesures” per part de la institució.

Un “xoc brutal” entre poders de l'Estat si les comissions d'investigació citen jutges

En relació amb les comissions d'investigació aprovades pel Congrés dimarts passat, ha estat taxatiu per deixar clar que no es pot demanar als jutges que hi compareguin: “Cap jutge pot ser citat per cap comissió per justificar el seu procedir jurisdiccional”. I ha argumentat que això, si es produís, comportaria “un xoc que s'endevina brutal entre poders de l'Estat necessàriament cridats al respecte mutu, mai a la confrontació”.

Guilarte també ha demanat al mateix Poder Judicial que assumeixi la seva neutralitat, “sovint distorsionada”, ja que la independència judicial és bidireccional: “No a les ingerències seves en el nostre, però tampoc a les nostres en el seu”.

Crides a renovar el CGPJ

En la seva intervenció, Vicente Guilarte ha tornat a “clamar per una adequada renovació del CGPJ” que permeti “el futur esdevenir independent del pròxim Consell” i ha demanat “diluir la tensió” i aïllar-se de la confrontació política. “El camí cap a la concòrdia que he emprès per evitar-lo no té excessius transeünts”, ha lamentat.

L'enèsim pronunciament de la justícia

El discurs de Vicente Guilarte se suma al reguitzell de pronunciaments que hi ha hagut els dos darrers dies per criticar les intervencions dels portaveus de Junts i l'aprovació de les comissions d'investigació. El sector conservador del CGPJ va exigir ahir justament a Guilarte un punt a l'ordre del dia del proper ple per adoptar un posicionament “clar i rotund” davant els “assenyalaments”.

A més, el president interí del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castánva suspendre la seva reunió amb el ministre Félix Bolaños i va argumentar que les paraules de Nogueras “no tenen precedents” i diferents associacions de jutges i fiscals van considerar en un comunicat conjunt que “l’assenyalament públic de jutges” és “inassumible en democràcia”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!