La reunió entre el president interí del Tribunal Suprem (TS), Francisco Marín Castán, i Félix Bolaños, ministre de la Presidència, Justícia i Relació amb les Corts, s'ha suspès in extremis. Estava prevista per aquest dimecres a les 12:30 hores. La suspensió arriba després que Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, i un senador de la mateixa formació qüestionessin la tasca d'alguns jutges espanyols. L'entorn de Bolaños apunta que se'ls ha justificat la suspensió de la reunió apuntant "problemes sobrevinguts d'agenda". Des del Ministeri desvinculen la suspensió a les declaracions de diversos polítics independentistes. De moment, no s'ha tornat a posar data a la trobada. Tanmateix, poc després de la cancel·lació de la reunió, Castán ha afirmat: "L'atac personal al Parlament a l'anterior president del Tribunal Suprem, un president de Sala i dos magistrats del tribunal no tenen de precedents i no es correspon amb els requisits mínims de la separació de poders en un estat de dret". 

El passat dimarts, Nogueras va titllar d'"indecents" el president de la Sala Penal del Suprem, Manuel Marchena, i els magistrats del tribunal Carlos Lesmes i Pablo Llarena. Així mateix, el mateix dimarts, al Senat, Cleries va acusar alguns jutges d'emprendre una "batalla política" per "intentar torpedinar" la llei d'amnistia. Tanmateix, per la seva banda, Bolaños va sortir en defensa dels jutges afirmant que no compartia les declaracions de Cleries. En la mateixa línia, aquest dimecres Bolaños ha afirmat: "Defensaré sempre tots els jutges i magistrats perquè facin la seva feina amb independència. Els defensaré dels atacs i desqualificacions independentistes, però també de la llarga mà que té el Partit Popular, que intenta sempre influir en el poder judicial".

El CGPJ carrega contra Junts 

El president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, ha emès aquest dimecres un comunicat en què qualifica d'"inadmissible" l'"assenyalament" efectuat el dia anterior al Congrés per Nogueras, al mateix temps que ha ratificat que adoptarà les mesures necessàries per protegir-los. "L'assenyalament —i la finalitat que se'n desprèn— de diversos magistrats del Tribunal Suprem resulta inadmissible en un estat de dret, un dels principis fonamentals del qual és la separació de poders", ha afirmat. D'acord amb això, ha anunciat que "en l'exercici de les competències que la llei atribueix al CGPJ, s'adoptaran totes les mesures necessàries previstes per l'ordenament jurídic per protegir-ne la independència" sense precisar quines.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!