Què ha vist el món aquest diumenge? Si hem de fer cas de les portades de la premsa internacional, la primera notícia de tot el dia a les seves webs ha estat aquesta: a Catalunya, el Govern espanyol ha volgut impedir el vot de ciutadans pacífics amb una violència policial sense precedents i no se n’ha sortit. En altres paraules, a les cancelleries del món han començat a comprovar que l’Estat espanyol no pot controlar el seu propi territori i fer respectar les seves lleis a Catalunya. Ni tan sols desplegant una repressió com mai s’havia vist des de l’estat d’excepció de la primavera i l’estiu del 1975 al País Basc.

Cap ni un dels grans mèdia internacionals (diaris, televisions, agències) explica un altre relat de l’1-O. Ni tan sols les dues bíblies dels mercats financers, The Wall Street Journal i Financial Times. Tots recorden que el referèndum no és legal. Que la societat catalana està dividida sobre la independència. També, però, que el 80% dels catalans volen decidir a les urnes. Per a cap són aquests els temes principals. El tema és policia contra votants, porres contra urnes, garrotades contra sufragis. El titular d’Associated Press, l’agència de notícies més gran del món, ho resumeix així: “La policia espanyola dispara bales de goma prop dels votants a Catalunya”:

Els que s’han atrevit a fer alguna valoració a la portada no han estat tampoc complaents ni legalistes. La CNN parla de “La vergonya d’Europa” i Al-Jazeera destaca aquesta declaració: “Els criminals són les autoritats espanyoles”:

Libération, el diari de l’esquerra francesa, és el que ha anat més enllà. Aquest mateix diumenge titula l’editorial “La derrota de Rajoy”. És molt breu. És demolidor. “No és la unitat d'Espanya que és atacada pels cops de porra, és la democràcia”, diu. Parla de “brutal i desproporcionada repressió” que no servirà per convèncer ningú, i afegeix que “Rajoy obliga a triar entre la violència d'un nacionalisme d'Estat i la desobediència civil de l’independentisme català respectuós amb la democràcia”. L’editorial es clou demanant “als europeus que sovint es refereixen a una Unió ‘basada en una promesa de pau, progrés, prosperitat’, que li recordin urgentment a Rajoy això mateix”.

Les fotografies que han triat per il·lustrar les portades parlen per si soles. Les paraules més freqüents als titulars són “violència” i “ferits”. La violència de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil i els ferits entre els ciutadans que volien votar. Es fa difícil pensar que un consens tan gran entre els corresponsals provingui d’alguna conspiració malèvola ordida en despatxos foscos de no se sap on.

Tot aquest diumenge, i demà, el món llegirà i veurà com televisions, revistes i diaris, tant seriosos com populars, certifiquen no només el fracàs del relat de la Moncloa, sinó també el de gairebé tots els mèdia espanyols:

Foto: una jove plora durant la intervenció dels antiavalots de la policia espanyola a l'Institut Can Vilumara de l'Hospitalet.