Ja és oficial. El Consell de Ministres ha validat els indults als nou presos polítics catalans, que en les properes hores seran alliberats. A l'espera de confirmar els possibles actes d'acompanyament i rebuda que organitzaran els seus respectius partits i també el govern català, les forces independentistes comencen a fixar posició. Hi ha coincidència entre els socis de l'executiu català que el perdó de les penes de presó no és la solució, que cal seguir lluitant per l'amnistia i l'autodeterminació. Ara bé, hi ha matisos importants d'interpretació entre Junts, que no hi veu cap gest, i ERC, que percep al darrere la predisposició de la Moncloa d'obrir una nova etapa

Així ho ha afirmat la portaveu dels republicans minuts després de l'oficialització de la mesura de gràcia. "Pot ajudar a donar credibilitat al procés de negociació", ha apuntat Marta Vilalta, des del Palau de la Generalitat, just després d'haver-se reunit amb el president Pere Aragonès i la consellera Laura Vilagrà, acompanyada del president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové. 

En la línia del que ja ha anat manifestant el propi Aragonès des del primer dia que va prendre possessió del càrrec, Vilalta ha insistit que l'indult és una mesura benvinguda, perquè "alleugereix el dolor dels presos, de les seves famílies i de les persones que els estimen". Amb tot, des d'ERC persisteixen a reclamar una "solució global", en forma d'amnistia i autodeterminació. 

Tornar a la casella de Pedralbes

La previsió és que la setmana vinent Pere Aragonès viatgi fins a Madrid per reunir-se amb Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa. La data encara no s'ha concretat, però el compromís de tots dos és veure's abans que acabi el mes de juny. És a partir d'aquesta cita que podrà reactivar-se la taula de diàleg amb l'Estat. La voluntat del Govern de la Generalitat és que la represa formal de la negociació sigui abans de les vacences d'estiu, però no és gens clar que s'hi arribi a temps. 

En tot cas, la proposta d'ERC -de qui Pedro Sánchez depèn per seguir comptant amb la majoria necessària per seguir governant fins 2023- és que el punt de partida en les converses amb l'Estat sigui la Declaració de Pedralbes que els dos governs van signar el desembre de 2018. 

A la imatge principal, Aragonès i Vilagrà amb Vilalta i Jové. / R. Moreno