Aquest dilluns, molt probablement, la notícia del dia per als diaris editats a Madrid hauria de ser l’expulsió de l’eurodiputat Esteban González Pons de Veneçuela, el mateix que volia la detenció de Carles Puigdemont si el president a l’exili arribava a trepitjar el Parlament Europeu. Però és clar, el fet s’ha produït tan tard i a l’altra punta del món que no hi ha hagut temps d’incloure-ho a les portades, si més no en la seva primera edició.

Tant és així que el diari ABC, que dedica la seva portada monogràfica a Veneçuela amb el títol "Els EUA despleguen els seus soldats a la frontera veneçolana”, no en dedica ni mitja paraula.

abc

De fet, el més llampant d’avui és una enquesta que publica La Razón, titulada "PP, Cs i Vox trenquen les majories amb 188 escons", de la qual el més interessant és que aquest diari evita utilitzar la fal·làcia d’anomenar el probable tripartit com a de centredreta. Segons el sondeig, el primer lloc estaria disputat entre PP (97/100 escons) i PSOE (96/99), seguits de Cs (65/66), Podemos i confluències (43/46), Vox (19/22), ERC (12), PDeCAT (5), PNB (5) i EH Bildu (2).

la razon

El País, per la seva banda, ofereix en portada aquests dos titulars: "Els partits traslladen la seva pugna electoral al Congrés" i "El fiscal investiga contractes irregulars en el Imserso".

el pais

Per tot plegat val la pena mirar El Mundo, però amb deteniment, perquè més enllà del titular gros, "Sánchez farà servir les llistes per imposar un PSOE a la seva mida", el que realment és important és la columneta que complementa la portada: "La imatge d'Espanya, tocada en la primera semana del judici a l'1-O".

el mundo

Poca broma amb aquest titular, que malgrat ser petit és el més interessant que ofereix la premsa espanyola aquest dilluns, perquè es tracta d’una peça que diu tot el que no diuen la resta de diaris en la seva plana principal.

Es tracta d’una peça signada pel corresponsal d’aquest diari a Brussel·les, Pablo R. Suanzes, i posa el dit a la nafra en explicar que l’inici del judici al procés sobiranista ha fet entrar Espanya en un bucle del qual no sortirà ben parada en cap cas: “Si els acusats en el judici del procés són absolts després de passar més d'un any a la presó la imatge internacional d'Espanya es veurà molt perjudicada. Si els acusats són condemnats a llargues penes, el prestigi del nostre país a l'exterior es veurà igualment molt tocat. No hi ha manera d'evitar-ho”.

El cercle viciós en què s’ha ficat la projecció espanyola no la salva ni el CDR de Borrell, potser per això ho posen petit, per si de cas la gent no s’hi fixa.