La Secretaria d'Estat de l'Espanya Global, que dirigeix Irene Lozano, ha posat en marxa al si del Ministeri d'Exteriors una "cèl·lula d'acció" per detectar i anticipar riscos i oportunitats per a la reputació d'Espanya al món i poder respondre a ells amb immediatesa.

Amb aquest mateix propòsit, des de finals de novembre té funcionant una xarxa d'enllaços, formada per un diplomàtic en cada ambaixada i consolat espanyol al món, fins a un total de 215, als quals se'ls ha assignat la tasca d'estar alerta a una sèrie de situacions que poden ser riscos o oportunitats per a la imatge d'Espanya al món. Encara que no s'ha especificat cap "risc" en concret, aquesta iniciativa està pensada per imposar el relat de l'Estat sobre el judici al procés.

Segons fonts d'Espanya Global consultades per Europa Press, es tracta de fer la tasca de "vigilància, protecció i projecció reputacional" que té encomanada Lozano. Alhora, aquesta xarxa d'enllaços pretén anar creant una massa crítica de diplomàtics especialitzats en diplomàcia pública, la que es dirigeix no als poders públics sinó a la societat civil, l'àmbit econòmic i cultural i les persones individuals. Segons han explicat aquestes mateixes fonts, es tracta de comptar amb un "radar especialitzat" en detectar tota mena de situacions que puguin incidir, per bé o per malament, en la reputació d'Espanya.

Un bon exemple d'aquesta activitat és l'aparició del cònsol espanyol a San Francisco, Diego Muñiz Lovelace, en una conferència que el president de la Generalitat, Quim Torra, va fer el mes de gener passat a l'Institut Martin Luther King Jr, en el marc de la internacionalització del procés.

En el cas de la cèl·lula d'acció reputacional, es tracta d'un grup molt reduït de (cinc o sis) persones que es reuneixen dues o tres vegades a la setmana. La coordina la Secretaria d'Estat de l'Espanya Global i formen part d'ella un membre del gabinet del ministre, Josep Borrell; un altre de la Direcció General de Comunicació i Informació Diplomàtica, un més de la Secretaria d'Estat de Comunicació (que depèn de Presidència del Govern) i un altre de la Direcció General de l'ONU i Drets Humans, que es considera un àmbit important en aquest camp. Eventualment, hi participen persones d'altres direccions generals.

Entre els assumptes dels quals està pendent ―a més de l'evident, com és en aquests moments la situació de Catalunya, però des del punt de vista de la reputació d'Espanya― hi ha esdeveniments internacionals, com l'Expo de Dubai el 2020 o iniciatives com la commemoració del V centenari de la circumnavegació de la Terra a càrrec de Magallanes i Elcano.