Una bona memòria o una millor hemeroteca són dues eines prou útils per recordar que hi ha moltes coses cícliques, i una d’elles són les portades dels diaris en ple estiu. Ara fa gairebé un any, el 20 d’agost passat, recordàvem que les portades d’aquell dia es fixaven en dos fets noticiables que un any més tard, tornen a ser els mateixos. La fuga de jutges i la feblesa de Sánchez tornen a estar d’actualitat i per bé que la segona de les informacions està marcada, ara més que fa un any, per una actualitat política incerta en que la possibilitat que es consumi una investidura del candidat socialista sembla a hores d’ara prou allunyada, pel que fa a la manca de jutges sembla més aviat que es tracta d’un dels clàssics de l’estiu -com ara les picabaralles a l’entorn de Gibraltar o els vaticinis sobre una ‘tardor calenta’ per qualsevol cosa- que serveixen per omplir pàgines de diaris quan no hi ha res millor.

Si fa un any La Razón explicava que El ‘procés' dispara un 81% els jutges que deixen Catalunya, aquest divendres hi torna amb el següent titular: Quatre de cada deu vacants judicials són a Catalunya. Sant Tornem-hi, a Catalunya manquen jutges, i segons can Marhuenda, la causa principal és que La pressió sobiranista als magistrats dispara les peticions de trasllat. Recordem que l’any passat el mateix diari ja ho venia així: Els atacs a Llarena i l’ambient ‘greument enrarit’ forcen l’èxode judicial.

larazon

La portada d'avui de La Razón

la razon 20 agost 2018

La portada de La Razón del 20 d'agost del 2018

Per tant, en un any res ha canviat, a Catalunya segueixen mancant jutges i la culpa és, per aquest diari espanyolista, de l’independentisme. Fa un any ja apuntàvem que precisament la manca de vocacions a Catalunya ha contribuït a que la justícia sigui una de les institucions públiques més espanyolitzades i que precisament, la negativa de molts aspirants a jutges a aprendre la llengua dels que han de ser els seus administrats, el català, havia de ser un element a l’hora d’entendre les causes de la fuga d’uns jutges que pretenen que la societat funcioni a la inversa, que siguin els ciutadans els que emprin la llengua dels jutges.

Per a La Razón, en tot cas, la solució a tot plegat no és formar els aspirants en llengua catalana, sinó apujar-los el sou. Tal dia farà un any... i ja l’ha fet.

elmundo

abc

elpais

Pel que fa a la resta de diaris editats a Madrid, El Mundo destapa un altre presumpte cas de corrupció a Catalunya amb noves dades sobre el cas Pujol: Anticorrupció destapa una altra fortuna dels Pujol a Andorra, mentre que l’ABC enfoca a la seva manera la crisi humanitària: El govern [espanyol] passa de la propaganda al realisme i El País aposta per L’ONU alerta que el model alimentari agreuja la crisi climàtica.

elpuntavui

lavanguardia

portada ara 2285181712 64726135 822x1105

periodico

Quant als diaris editats a Catalunya, aquest són els principals titulars: El Punt Avui, Vaga indefinida dels vigilants de l’aeroport del Prat; La Vanguardia, El Prat encara des d’avui una altra vaga als controls de seguretat; Ara, Els sindicats pressionen Pedro Sánchez perquè pacti amb Podem; i El Periódico, L’ONU demana un canvi de dieta pel planeta.