A Catalunya hi ha hagut, històricament, una manca de jutges. Les causes que l’expliquen poden ser variades i a gust de tothom, però el nombre baix de vocacions ha contribuït que la justícia sigui una de les institucions públiques més espanyolitzades, i només cal veure l’ús de la llengua catalana en aquest àmbit per comprendre-ho. Ara, però, potser sigui l’oportunitat de formar noves promocions de jutges capaços d’exercir al país si fem cas del que publica avui en portada el diari madrileny La Razón, que assegura que "el procés dispara un 81% els jutges que deixen Catalunya", i que marca com a raons per a aquesta fuga de jutges “els atacs a Llarena”, “l’ambient enrarit” i, atenció, “la manca de domini del català”.

Més enllà de la cridanera xifra, un 81%!, el que la informació explica és que en l’actualitat hi ha més jutges que marxen dels que venen —33 a 4 des del setembre del 2017—, i de fet el redactor admet que "no es tracta que hi hagi actualment una 'desbandada general' de jutges d'aquest territori", sinó simplement que hi ha "més sortides que entrades", i això és entre altres motius perquè molts jutges accepten no estar prou preparats per impartir justícia a Catalunya, ja que no entenen la llengua dels administrats. Potser la solució passa per preparar-los més bé des del punt de competència lingüística, però el diari no apunta aquesta possibilitat i sí una altra de molt diferent, apujar el sou als jutges que exerceixin a Catalunya.

A partir d’aquí, l’ogre del procés com a explicació de tots els mals, salpebrat amb la paraula màgica del nou victimisme espanyolista, Llarena, serveix per donar corda a una nova imatge de la Catalunya empobrida per l’independentisme, el mateix mantra de cada dia dels últims mesos.

Mentrestant, l’ABC prefereix jugar avui el comodí de matar dos pardals d’un tret i disparar contra Pedro Sánchez arran de la situació generada a Catalunya pels escamots organitzats que retiren llaços grocs. Òbviament, el diari no aplaudeix l’acció dels Mossos, que van identificar un escamot d'aquests a les Terres de l’Ebre entre els quals hi havia un agent de la Guàrdia Civil, sinó que per contra ataquen el govern espanyol per la seva “feblesa”.

L’argumentari és rocambolesc, ja que parteix d’un tòtem inviolable excepte quan se’ls gira en contra. El Govern, amb la llei a la mà, podria arribar a sancionar amb multes de fins a 30.000 euros els que retirin llaços grocs, però davant aquesta eventualitat, el conegut discurs del “que caigui tot el pes de la llei” es trabuca en un "Pedro Sánchez mira cap a un altre costat", i aquí les paraules de Carmen Calvo traient ferro a la frase dels “atacs a l’Estat” de Torra esdevenen l’excusa perfecta, encara que l’executiu Rajoy també se’n va fer un fart de marcar distàncies entre les paraules i els fets.

Per la seva banda, El Mundo sembla que comença la setmana en baixa forma i es limita a un "Els separatistes preparen una altra tardor calenta a Catalunya" ben poc imaginatiu. En tot cas, bon dilluns a tothom.