Que l’endemà de la Pasqua Militar se celebri la votació definitiva per a la investidura de Pedro Sánchez deu ser una alineació còsmica de les que es produeixen un cop per mil·lenni. En l’actual ambient enrarit i amb múltiples pressions per evitar l’elecció de Sánchez amb el suport d’una majoria de la Cambra —el que la dreta sense complexos ja considera un cop d’Estat—, l’aparició del rei fent la gara-gara a l’exèrcit no ha fet més que atiar el foc. Felip VI és home de protocol i ahir va fer el seu habitual discurs comprensiu amb els militars, malgrat una herència històrica força dubtosa.

Sense despentinar-se, el monarca va defensar el “compromís” dels uniformats —inclosa la Guàrdia Civil— amb Espanya i la Constitució, un doble compromís que fa pensar en quina era la lleialtat dels militars colpistes de l’any 81, o del pòsit franquista mantingut a les Forces Armades al llarg dels anys vuitanta i noranta i qui sap si encara avui dia.

Però esclar, això ha donat volada als diaris que representen l’Espanya-Espanya, aquella que té clar què és l’antiespanya i que veu en les paraules de Felip VI l’excusa per seguir una campanya de pressions, fins i tot d’intimidacions, per evitar la investidura —a banda que d’aquesta manera releguen el reconeixement de Junqueras com a eurodiputat a notícia de menys categoria—. Amb l’aval del rei, els que fa dies que abonen el soroll de sabres han començat a repicar ara els timbals de guerra, tot entenent que els militars han de creure al monarca abans de fer cas al Govern espanyol.

abc

L’ABC, diari monàrquic per excel·lència, ho deixa prou clar en la seva portada monogràfica: "El Rei ressalta davant Sánchez 'el compromís' de l’exèrcit amb Espanya i la Constitució". Atenció als llargs subtítols: "Felip VI elogia la Guàrdia Civil com 'un pilar del nostre país' quan el PSOE ha pactat amb el PNB retirar el cos de les carreteres de Navarra" i "El discurs arriba l’endemà que el president callés davant els atacs de la portaveu de Bildu a la Corona". L’editorial ho remata: "El Rei torna a donar exemple".

larazon

La Razón apunta que "Sánchez i el Rei escenifiquen la tensió en la Pasqua Militar" i afegeix que "Felip VI destaca el 'compromís' dels militars amb la Constitució".

elmundo

Al seu torn, El Mundo també obre amb "El Rei destaca el compromís de l’Exèrcit amb Espanya i la Constitució" i afegeix en portada l’inici d’un editorial que s’apunta a la pressió sobre els diputats del PSOE perquè trenquin la disciplina de vot: "Votar en consciència".

elpais

Per la seva banda, El País, sempre més mesurat, obre amb "Sánchez afronta la investidura més ajustada de la democràcia" per afegir en format fotonotícia que "El Rei elogia el compromís constitucional de l’exèrcit".

elpuntavui

ara

elperiodico

lavanguardia

Finalment, els diaris catalans prefereixen posar l’èmfasi en la decisió del Parlament Europeu d’acceptar Oriol Junqueras com a eurodiputat de ple dret: El Punt Avui, "L’europarlament reconeix l’escó per a Junqueras": Ara, "Estrasburg espera l’eurodiputat Oriol Junqueras"; El Periódico, "La Eurocámara desoeix la JEC sobre Junqueras" i La Vanguardia, "Sánchez afronta avui un ple per a la història i carregat de suspens".