La Guàrdia Civil és “lleial i compromesa amb l’estat de dret”. Aquest és un dels missatges que ha volgut traslladar Felip VI durant el seu discurs de la Pasqua Militar aquest dilluns, en el qual ha agraït al cos armat el seu “servei a Espanya”. Per primer cop, la celebració castrense ha coincidit enmig d’un debat d’investidura, on la figura del Rei i també de la Guàrdia Civil han estat presents. També aquest dia està marcat per la futura aliança entre el PSOE, Podemos i ERC, que ha despertat el discurs més radical de l’espanyolisme. A La Zarzuela tanquen files amb el conjunt de les forces armades, perquè estan "compromeses amb la nostra Constitució".

Des del saló del tron del Palau Reial de Madrid, i amb la presència també del president Pedro Sánchez i els ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, el monarca ha volgut dedicar unes paraules a la Guàrdia Civil, amb motiu del seu 175è aniversari. Segons ha dit, el cos nascut sota el regnat d’Isabel II “ha romàs de manera incansable al servei de la societat espanyola”. N’ha destacat la seva “vocació, professionalitat i dedicació”, així com la seva “àrdua tasca” dins i fora d'Espanya. “La seva lleialtat i compromís amb l’estat de dret són un pilar fonamental per al desenvolupament del nostre país”, ha conclòs en aquest sentit.

Davant d’un Pedro Sánchez molt qüestionat per les seves aliances, el Rei ha volgut subratllar el “compromís amb Espanya i amb la nostra Constitució” del conjunt de les forces armades. “Garantir la llibertat i la seguretat dels espanyols és una missió fonamental per al desenvolupament i benestar del nostre país”, ha recordat el monarca. En aquesta línia, ha insistit que les Forces Armades i la Guàrdia Civil són “un exemple de dignitat i grandesa per a la imatge i el prestigi d’Espanya”.

"Les Forces Armades i la Guàrdia Civil sou avui reflex d'una societat moderna, capaç i solidària que, a més, sap reconèixer i agrair sempre el vostre compromís amb l'interès general de la nostra nació", ha insistit. "Un compromís que demostreu amb la vostra professionalitat, sentit del deure i de l'honor, que acrediteu amb la vostra lleialtat i la vostra constant i generosa entrega al servei del poble espanyol".

També, amb motiu del 70è aniversari de l’OTAN, el monarca ha destacat que és una “organització garant fonamental de la seguretat occidental, de la pau i de la llibertat”. I ha afegit: “Els membres de l’Aliança, amb els qui compartim una sòlida base de valors democràtics i de respecte als drets humans, contribueixen, sense cap dubte, a l’estabilitat i prosperitat dels nostres països i del seu entorn”.

Per concloure la intervenció, Felip VI ha demanat un visca a Espanya “units en l’esperit de servei i compromís permanent amb la nostra pàtria i recolzats en els valors constitucionals i en els valors morals i cívics que emanen de les nostres Reials Ordenances”.

La Pasqua Militar ha tingut lloc enmig del debat de la investidura. En aquest, el Rei ha estat present, després que la portaveu de Bildu Mertxe Aizpurua critiqués la seva actuació el 3-O, fet que li va provocar un diluvi d'insults de la dreta, incloent-hi un "muérete". La Guàrdia Civil també hi ha estat present, després que el PSOE s'hagi compromès amb el PNB al traspàs de les competències de trànsit a la Policia Foral de Navarra.

Robles reivindica una “Espanya incloent”

Per la seva part, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, també ha agraït el “permanent compromís de servei a Espanya i els espanyols” i fins i tot ha dit a la Guàrdia Civil que tots els espanyols els “admiren” i “respecten” per la seva tasca. No obstant això, també ha reivindicat una “Espanya oberta i gran en la seva diversitat”, una “Espanya incloent”. Ha posat el focus en la necessitat de “potenciar la política social” en les forces armades, en àmbits com la conciliació.