El dia 1 de gener, tradicionalment, no hi ha diaris, entre altres coses perquè els quioscos no obren. Però en l’era digital, les tradicions ja no són el que eren. Com que els mitjans de comunicació mantenen actives les seves versions a internet, n’hi ha que avui han tret versions en paper-digitals, un producte normalment per a subscriptors que permet llegir els diaris en el mateix format que el paper des de l’ordinador, tableta o mòbil.

I si hi ha edició en format paper, encara que no passi per rotativa, també hi ha portada, i aquest és almenys el cas de dos diaris editats a Madrid, 'ABC' i 'El Mundo', que coincideixen en la tria del seu tema de portada, la consulta que preveu l’acord d’investidura entre PSOE i ERC per a que els catalans puguin opinar sobre el resultat del diàleg sobre el conflicte polític català. Una consulta que per a alguns és un '"referèndum".

Com que ahir els principals partits que quedaran a l’oposició, PP, Vox i Cs, ja van posar el crit al cel amb una consulta que va ser titllada, ras i curt, “de traïció a Espanya”, no té res de sorprenent que els diaris que avui publiquen unes portades extraordinàries triïn el mateix tema.

abc

Així, l’'ABC', que ahir ja anunciava que tot i no imprimir el diari el publicaria al servei de pagament Kiosko y más, tria avui la qüestió del referèndum amb una foto on es veu un muntatge amb Pedro Sánchez cap cot i un Oriol Junqueras somrient al fons. El títol: ‘Sánchez accepta una consulta a Catalunya sobre els acords de “la mesa de governs”’. El subtítol és més aclaridor del peu que calcen al diari monàrquic: ‘Després de la claudicació a les exigències dels independentistes d’ERC, el líder socialista serà investit president en segona volta el 7 de gener’. La paraula clau, sens dubte, és ‘claudicació’, que no sembla gaire allunyada de 'traïció'.

elmundo

Al seu torn, ‘El Mundo’, que es pot consultar a través del servei per a subscriptors Orbyt, titula: ‘Sánchez impedeix al PSOE debatre el seu referèndum encobert a Catalunya’, recordant en un dels subtítols que ‘Page i Lambán reivindiquen la Constitució, però eviten criticar la gran cessió al separatisme’. Una segona notícia assegura que ‘El 60% dels votants socialistes nega que Catalunya sigui ‘nació’ i Espanya, ‘plurinacional'’. Aquí, per comptes de ‘claudicació’ en diuen ‘cessió’, però en el fons es tracta del mateix. No els agrada la idea, això és tot. Bon any nou.