L’exhibició desmesurada de banderes és un recurs de primera per fixar l’atenció en el fons i no en el contingut. Que la compareixença pública del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, y la presidenta de la Comunitat de Madrid es fes amb un fons de vint-i-quatre banderes, dotze d’espanyoles i dotze de madrilenyes -un altre dia expliquem com es va dissenyar la bandera madrilenya-, no és només un recurs per dotar de color les declaracions sinó que és una posada en escena que busca -i aconsegueix-, posar l’atenció en l’embolcall per despistar-nos del primer pla.

Entre els governs espanyol i madrileny es va orquestrar ahir una imatge d’harmonia, o si més no, de treva, i tot i que Ayuso no va dubtar a mostrar un punt de vista sobre com s’ha de gestionar la comunitat madrilenya que en boca d’un president català hauria estat qualificada de deslleial com a mínim, la veritat és que el missatge que avui ofereixen els mitjans editats a Madrid és el de que tot va amb vent de popa, amb tot de banderes onejant galanes en el camí del progrés i la solució dels problemes.

abc

Tant és així que la foto del dia és la de l’acolorit estol de banderes -vermell i gualda i una mica de blanc-, que omple la majoria de portades, començant per la de l’ABC, on es veu Sánchez i Ayuso saludant-se a la japonesa, amb una lleu reverència, sota un fons de banderes que, gràcies a la distància de seguretat, llueixen en primer pla. El títol: "Treva" i l’entradeta: "Ayuso demana a Sánchez que aturi l’assetjament contra ella, el president assegura que és una 'guerra epidemiològica i no ideològica' i els seus equips treballaran junts per combatre la pandèmia", donen la idea que els dos polítics han aparcat la seva ideologia per combatre de cara la Covid, i això que tot el que han pactat és una reunió de seguiment setmanal.

larazon

La Razón escull la mateixa imatge amb la mateixa idea: "Treva a Sol per frenar el coronavirus" –Sol és la seu del govern autònom madrileny-. Les banderes continuen en primer pla mentre el diari ens assegura que "Sánchez i la presidenta de la Comunitat de Madrid acorden crear grups de treball per fer front a la pandèmia. Reforç de sanitaris, control a Barajas i suport de l’Exèrcit sobre la taula".

elmundo

Amb la mateixa idea juga El Mundo, que també reprodueix la imatge de les banderes però que apunta que el president del govern espanyol no és gaire de fiar: "Sánchez ofereix pau a Ayuso i el PSOE li convoca una protesta".

elpais

Finalment, d’aquesta tònica es desmarca El País, que evita la foto de les banderes i opta per un primer pla sense fons acolorit amb el titular: "Sánchez i Ayuso escenifiquen unitat en previsió de 'setmanes dures'".

elperiodico

lavanguardia

ara

elpuntavui

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, n’hi ha tres que també trien la foto de les banderes: El Periódico, amb "Sánchez i Ayuso no descarten ampliar el tancament"; La Vanguardia amb "Sánchez i Ayuso escenifiquen unitat contra la Covid-19" i l’Ara amb "Ayuso: 'Madrid és Espanya dins d’Espanya'". Només El Punt Avui amb un “No anem bé” del president Torra evita cap fotografia banderil de Sánchez i Ayuso.