Sembla que la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso a la Puerta del Sol ha estat fructífera. Tan sols mitja hora després d'iniciar-se la trobada bilateral, fonts dels dos governs han anunciat que els dos mandataris "han assolit un acord". L'entesa passa per la creació d'un "Grup Covid-19", composat pels dos governs i que es reunirà setmanalment. Els detalls els han anunciat Sánchez i Ayuso en una roda de premsa conjunta, després de difondre un comunicat també conjunt.

Els dos presidents han acordat crear el que anomenen un “espai de cooperació” dels dos governs “per al seguiment i resposta de l’evolució de la pandèmia”. Es concretarà, en primer lloc, amb la creació del Grup COVID-19. “Les seves propostes serviran de recomanacions a les actuacions pròpies que continuarà executant el govern de la Comunitat de Madrid en l’exercici de les seves competències”, precisa el comunicat conjunt. Per la banda espanyola, estarà composat pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias. Per la banda madrilenya, el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, i el vicepresident i portaveu, Ignacio Aguado. Començarà a treballar aquesta mateixa tarda.

 

Aquest grup se sustentarà en els consells de les autoritats sanitàries de l’Estat i de la Comunitat. Però també es crearan dues “Unitats de Suport”. Aquestes unitats, de caràcter més específic, es reuniran dos cops a la setmana.

La primera, la “Unitat Territorial”, estarà formada pel conseller d’Habitatge, l’alcalde de Madrid, la secretària general de Coordinació Territorial i el president de la Federació Madrilenya de Municipis. La segona, la “Unitat Tècnica”, estarà composada pel conseller de Justícia i Interior, el conseller de Transports, el delegat del govern espanyol, la secretària general de Transports, un representat de la Unitat Militar d’Emergències, un de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, el director del SUMMA-112 i el director del SAMUR.

“L’espai de cooperació ha de ser una resposta eficaç als greus problemes que ha generat la propagació del coronavirus des de la unitat d’acció entre administracions”, conclou el comunitat dels governs espanyol i madrileny.

Sánchez no descarta “altres escenaris”

Segons ha explicat en la roda de premsa conjunta, Sánchez ha traslladat a Ayuso que ve “a ajudar i col·laborar, no a tutelar o suplantar una administració. En aquest sentit, ha ofert mitjans logístics, de rastreig i desinfecció. És a dir, policia i Exèrcit. També ha desitjat “de tot cor” que les mesures adoptades la setmana passada “siguin suficients per a doblegar la corba i revertir la tendència”. No obstant això, ha afegit que “estem llestos per a contemplar altres escenaris si fos necessari”. I ha insistit en la seva consigna: “Aquest virus només el podrem véncer units. És una lluita epidemiològica, no ideològica”, ha sentenciat. Ha descrit la reunió com a “important, necessària, fructífera, constructiva i positiva”.

Ayuso: "L'estat d'alarma és la mort"

Isabel Díaz Ayuso tampoc no ha volgut descartar cap escenari, perquè farà "el que faci falta", però ha avisat que "l'estat d'alarma és la mort". La presidenta madrilenya ha desitjat que les noves mesures funcionin, i que si és així serà la base per fer front a rebrots en altres punts de la regió. També ha reclamat una sèrie de mesures al govern espanyol, des d'una reforma legal per obligar al compliment de les quarantenes fins a mesures de control per a l'aeroport de Barajas i l'estació d'Atocha. Ha insistit en diverses ocasions que "Madrid és Espanya" per subratllar la importància que implica ser la capital.

Evolució preocupant

L'evolució de la pandèmia a la Comunitat de Madrid ha fet encendre totes les alarmes, després de mesos de passivitat de les autoritats autonòmiques. La segona onada ha colpejat amb força alguns territoris del centre de l'Estat. Davant d'això, Ayuso va anunciar divendres passat el confinament parcial de 37 zones bàsiques de salut. La majoria es troben a la capital espanyola, als barris del sud, els més pobres de la ciutat.

Aquest mateix dilluns han entrat en vigor les noves mesures. Les primeres 48 hores seran sobretot informatives. A partir de dimecres ja es perseguiran els incompliments.

Les restriccions

En aquestes 37 zones sanitàries es restringeix l’entrada i sortida excepte desplaçaments justificats. Entre altres, assistència a centres sanitaris, obligacions laborals, assistència a centres docents i educatius, retorn a la residència, cura de persones, assistència a entitats financeres, actuacions davant l’administració pública, examens oficials inajornables, renovacions de permisos o per causa major. Podran circular per la via pública dins d'aquest perímetre. El conseller de Sanitat ha desaconsellat qualsevol activitat “no imprescindible”.

Per altra banda, en aquestes zones, l’aforament de llocs de culte es limita a un terç i la dels locals comercials al 50%. En aquests comerços, inclosos bars i restaurants, hauran de tancar les portes al públic a les deu de la nit, tot i que podran mantenir el servei a domicili. També queda suspès el servei de barra. Les vetlles es limiten a 15 persones a l’espai lliure i a 10 persones en espais tancats. També es tancaran els parcs i jardins d'aquestes àrees.

Les reunions socials, tant en l’àmbit públic com privat, es limiten a tot el territori de la Comunitat de Madrid a sis persones com a màxim, sense incloure activitats laborals.