La decisió de l’Advocacia de l’Estat d’acusar la cúpula independentista de sedició però no de rebel·lió -que s’ha de concretar aquest divendres però que ahir dijous ja va ser avançada per diversos mitjans de comunicació-, ha estat per a la premsa espanyola la confirmació de la “claudicació” de Pedro Sánchez davant l’independentisme, moviment al qual sembla que li hagi tocat la loteria gràcies a aquesta suposada rebaixa de les acusacions.

Més enllà del fet que, en principi, l’Advocacia de l’Estat el que ha fet és augmentar la seva acusació -de bon començament només preveien malversació-, se segueix buscant la carambola, força perversa, segons la qual no acusar de rebel·lió ja seria un gest de cara als presos polítics, un ham que l’independentisme no sembla disposat a empassar-se.

Un 'premi' per als líders independentistes

Amb l’excepció de El País, que en aquesta qüestió juga a favor dels interessos del govern socialista i es limita a un funcionarial La Abogacía del Estado acusarà de sedición a los líderes del ‘procés’, la resta de diaris editats a Madrid llancen un missatge monolític, el de Pedro Sánchez agenollat davant els interessos independentistes amb l’argument delirant que una condemna de fins a 15 anys de presó gairebé seria un premi per als líders polítics empresonats.

El Mundo titula a tota amplada Sánchez claudica y fuerza a la Abogacía a retirar el cargo de rebelión por el 1-O, afegint el subtítol El Gobierno reclama penas más leves solo por sedición y malversación contra los autores del 1-O. Per la seva banda l'ABC ho resumeix en un Sanchez sigue cediendo, complementat pel subtítol Ordena a la Abogacía del Estado acusar de sedición y no de rebelión a los golpistas. I finalment, La Razón titula Sánchez consuma el ‘gesto’: la Abogacía del estado no ve rebelión.

Llegits tots seguits el missatge és prou clar, segons aquests diaris acusar de sedició sembla ser el premi gros per als independentistes i alhora la penyora que ha de pagar Pedro Sánchez per continuar a la Moncloa. De fet, si els tornen a llegir ja veuran que aquests diaris es queden amb ganes que l’acusació sigui molt més elevada. Potser per això s’hauran d’esperar a dilluns, que és quan l’acusació de Vox segur que els satisfà. Perquè el codi penal no ho permet, però si fos per aquesta formació d’ultradreta segur que demanarien penes d’aquelles que recorden els anys quaranta del segle passat. A l'Estat espanyol.