L'Advocacia de l'Estat discrepa de la fiscalia i no acusarà els presos polítics catalans de rebel·lió sinó de sedició (a banda de malversació). A la pràctica això representaria una pena més suau, però pírrica: 14 anys en comptes de 20. És del tot inacceptable per als líders independentistes i per al Govern i els partits sobiranistes.

L'escrit d'acusació que presentarà demà divendres l'Advocacia descarta finalment la rebel·lió, que implica un alçament violent, i aposta pel delicte igualment greu de sedició, que no implica violència. 

Tot indica que aquesta petita reducció que proposarà l'Advocacia és tot el que està disposat a arriscar el govern de Pedro Sánchez. El nucli dur del govern espanyol es va reunir el dilluns a la Moncloa i va analitzar la situació, segons ha informat El País. A la trobada hi van assistir el president espanyol i els seus col·laboradors més propers (el ministre de Foment, José Luis Ábalos; la portaveu parlamentària, Adriana Lastra; el cap de gabinet, Iván Redondo, i el secretari d'Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver).

Segons el diari, la posició que domina dins de l'Executiu espanyol és que no hi ha base per al delicte de rebel·lió, però el govern espanyol no s'ha atrevit a fer el pas més arriscat, el de pressionar a la fiscalia. "Aquesta possibilitat s'ha descartat perquè tindria un cost enorme per al govern", assenyala.