La megalomania i els deliris de grandesa poden portar, en situacions de crisi, a fugides cap endavant de resultat incert. En aquest sentit, el que està passant a Ciutadans ja no sorprèn ni els diaris editats a Madrid, que ja han vist com les gasta un Albert Rivera que de tant deixar anar llast corre el perill d’enlairar-se fins a perdre l’oxigen.

En les darreres setmanes, el partit unionista ha vist com un constant degoteig de fugues el deixava sense referents fundacionals i també mancat d’alguns dels considerats cervells del partit. En paral·lel, els darrers xous d’Inés Arrimadas han revelat a tot Espanya el que a Catalunya ja se sabia des de fa anys, que Ciutadans viu i s’alimenta de la confrontació constant.

Ahir, el Comitè Executiu d’aquesta formació va decidir fer callar les poques veus dissidents supervivents pel mètode de copar l’òrgan directiu de personal fidel a Albert Rivera, un fet que no ha passat desapercebut als diaris madrilenys que sembla que, finalment, han descobert el pa que s’hi dona amb aquest partit.

larazon

El més dur de tots és La Razón, que no té problemes a titular en portada amb un apel·latiu de ressonàncies nord-coreanes: “Estimat líder”. “Rivera lamina els crítics en un Comitè Executiu a mida, on premia els expresidents populars que van saltar a Ciutadans”, diu el subtítol, i encara apuja més el to el director, Francisco Marhuenda, que titlla tota l’operació amb una paraula de regust estalinista: “Purga”.

elmundo

elpais

El Mundo i El País utilitzen un to més suau que no amaga que la maniobra de Rivera ha estat dissenyada amb l’objectiu de reforçar el seu lideratge anul·lant les veus dissidents. “Blindar-se pel ‘no’ a Sánchez” titula El Mundo i “Rivera es blinda amb una direcció 'lleial'", assegura El País.

abc

L’ABC, en canvi, prefereix dedicar la primera plana a la gran operació urbanística aprovada ahir a Madrid, un indicatiu clar de l’orientació cimentera del nou consistori: “El consens polític desbloqueja el més gran projecte urbanístic d’Europa”.

ara

lavanguardia

elperiodico

elpuntavui

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, l’Ara també apuja el to amb un “Rivera culmina la purga interna contra els crítics”, mentre que La Vanguardia i El Periódico prefereixen obrir amb "La policia impedeix als manters seguir a la Barceloneta" i "La presència policial dissol el ‘top manta’", respectivament. Finalment, el tema de portada d'El Punt Avui és “Unitat contra la contaminació”.