Una família de vacances passejant per un poble mallorquí. La imatge no hauria de tenir res d’estrany, tret de les mascaretes i la coixesa d’una de les protagonistes, si no fos perquè fins a cinc diaris -els quatre editats a Madrid i un de català- han triat fotografies molt semblants per il·lustrar avui les seves portades.

Esclar, la família no és una qualsevol, sinó els representants d’una nissaga familiar que, amb retrospectiva històrica, fonamenten el seu poder en guerres, morts, connivència amb dictadures i, fins i tot, afavorir invasions militars estrangeres. Ara que alguns líders polítics, com Miquel Iceta o Alejandro Fernández, s’abonen a la teoria que els darrers borbons ens han fet viure les millors quatre dècades dels darrers tres segles, no costa gens capgirar l’argument i concloure que gràcies als borbons de sempre hem viscut les pitjors vint-i-sis dècades dels darrers tres-cents anys. I si encara seuen al tron és més aviat per aquesta segona raó.

Així que, tornant al present, veure que la mateixa família és present en cinc portades no és més que una mostra evident del culte a la personalitat, o a la família, que encara molts mitjans practiquen. En plena crisi de la monarquia, treure els Borbón-Ortíz passejant com si mai res no hagués passat és un clar exercici d'emblanquiment de la monarquia que, a més, oculta una part dels fets, ja que ni s’especifica que la visita de la família reial a Petra va tenir una significativa oposició i situacions esperpèntiques com la ridícula retirada d’un senyal de trànsit amb un llaç groc pintat al darrere, ni es fa gaire esment de qui no surt a la fotografia, el borbó pare, encara en parador desconegut oficialment i això sí, amb escorta pagada pels contribuents.

abc

L’ABC treu els Borbón-Ortíz amb el títol "El rei reapareix enaltint el llegat espanyol a Amèrica" en el que és el "Primer acte després de la sortida de Joan Carles I", que va ser una visita a Petra per passar revista al museu dedicat a l’evangelitzador de Califòrnia fra Juníper Serra.

larazon

El mateix tema però vist des d’un altre vessant és el que porta La Razón, amb una "Calorosa benvinguda a la Família Reial". Almenys tenen la decència d’apuntar que "Joan Carles, la paraula tabú a la recepció oficial".

elmundo

elpais

El títol d'El Mundo és "Els reis, en família i normalitat". Com si no passes res, vaja, mentre que El País fa un títol com qui no vol la cosa: "Els reis i la seva família, a Mallorca".

lavanguardia

L’ensabonada monàrquica dels diaris madrilenys té avui un aliat català, La Vanguardia, amb una altra foto familiar amb el títol "Els reis despleguen la seva agenda estival". Cinc portades doncs, mostrant la mateixa família tot passejant innocentment per un poble mallorquí.

ara

elperiodico

elpuntavui

Els diaris que no publiquen les imatges són una digna excepció: l’Ara titula "Xoc Torra-Torrent per les resolucions contra la monarquia" i esmenta que "El rei reapareix a Mallorca", això sí, amb foto només de Felip VI; El Periódico titula "Sanitat preveu tallar els brots abans de la tardor malgrat l’alça actual" i El Punt Avui, "Urkullu hi torna".