El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest diumenge que els darrers 42 anys de monarquia espanyola han estat els millors dels últims tres segles. En una entrevista a TV3, el socialista ha rebutjat la possibilitat de fer un referèndum sobre la república i ho ha argumentat dient que "ara no hi ha una majoria prou àmplia".

"Perquè hi hagi un cap de l'estat que hagi pogut cometre irregularitats o fins i tot delictes hem de canviar de règim? La meva resposta és no. La nostra, també li dic: els millors 42 anys dels darrers 3 segles", ha dit.

Això si, sobre la presumpta corrupció de Joan Carles I, Iceta ha obert la porta a debatre sobre la inviolabilitat del monarca i ha admès que la "marxa" del rei emèrit és símptoma que "alguna cosa no ha funcionat". Tot i això, ha defensat que el cas ha d'estar en mans de la justícia espanyola i suïssa.

Miquel Iceta

Sense canvis al govern espanyol

D'altra banda, el socialista ha descartat que tinguin la voluntat de fer canvis al govern espanyol o trencar la coalició entre socis. Iceta ha afirmat que el PSOE vol "mantenir la legislatura pactant amb aquells partits que van facilitar la investidura, com Esquerra Republicana", tot i que ha obert la porta a "eixamplar-ho".

Sobre Catalunya

En l'àmbit català, el líder del PSC s'ha mostrat convençut que tornarà a ser el candidat a les imminents eleccions i ha demanat comicis "amb urgència". "Soc partidari que es convoquin quan més aviat millor. Perquè, u, crec que no tenim un govern que estigui a l'altura i, dos, crec que els pronòstics de situació dels rebrots a dos mesos vista són impossibles, com hem vist", ha assegurat.

A més, ha apostat per mantenir la taula de negociació entre governs tot i que ha advertit que "els períodes preelectorals no són els més proclius": "Els partits s'estan mirant l'un a l'altre, intentant aprofitar errors per treure benefici electoral, cosa ben legítima. És molt difícil portar una negociació."

El PSC descarta un tripartit

Aquest mateix diumenge, la portaveu del PSC a Parlament, Eva Granados, ha descartat la possibilitat que es reediti un tripartit a Catalunya entre socialistes, ERC i comuns després de les eleccions vinents, ja que "ERC només té el projecte de dividir Catalunya".

El tripartit està fora de l'equació perquè els mateixos socis l'han evitat. No hi haurà aquesta opció perquè ERC només té el projecte de dividir Catalunya", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press.

Segons ella, si JxCat i ERC sumen de nou, tornaran a governar junts "encara que estiguin tirant-se els plats pel cap un dia i un altre", per la qual cosa l'objectiu del PSC és una majoria alternativa a l'independentisme.