La única diputada del Partit Popular en tot Catalunya, Cayetana Álvarez de Toledo, ha estat designada per Pablo Casado com a portaveu del partit al Congrés dels Diputats. L’elecció ha estat controvertida, perquè hi ha hagut fortes tensions al si del partit entre els sectors que defensaven la candidatura que finalment ha resultat vencedora i que representa la línia dura i més ideològica del PP dels que apostaven per perfils més pragmàtics i moderats.

En tot cas, Casado ha definit la nova portaveu com un perfil “heterodox” i “transversal” que, malgrat les polèmiques que van acompanyar la seva campanya electoral a Catalunya -on va arribar a acusar TV3 de colpista-, “no està renyida amb la centralitat i la moderació amb la fermesa dels principis”.

El nomenament, que ha tingut igualment el seu ressò a les xarxes socials, ha estat tractat amb certa ambivalència pels diaris editats a Madrid, que fan equilibris per no malparlar de la marquesa de Casa Fuerte però tampoc tirar coets pel seu nomenament. La brasa dels enfrontaments interns encara cou...

Aquesta ambivalència es constata amb una ullada a les portades de El Mundo i La Razón. Al primer, el títol principal és Casado imposa un equip amb el que “refondre el centredreta”, però inclou dues peces més, una hagiografia de Cayetana titulada Una portaveu ‘cum laude’ i una peça que s’endinsa en les tensions prenomenament: Així va fracassar l’operació ‘freneu a Álvarez de Toledo’.

elmundo

larazon

En canvi, al diari de Marhuenda les coses no es veuen exactament igual. A més de titular amb una agosarada proposta del líder popular: Casado emplaça Sánchez a abstenir-se en la seva investidura, es refereix als nomenaments d’ahir amb un Fidels però inexperts i assenyalant que el president del PP ha trencat amb l’etapa de Rajoy envoltant-se de noms on la lleialtat passa per davant de la preparació. Vaja, que no sembla que deixin gaire bé a la nova portaveu.

abc

Per la seva banda, l’ABC afirma que Casado redissenya la cúpula del PP per plantar cara a Sánchez i afegeix que el líder popular ha escollit “un equip a la seva mida” amb el que “pretén fer front als nacionalismes i apostar per la moderació”. Tot plegat es resumeix en l’absurda reflexió ni sí ni no, sinó tot el contrari.

elpais

Finalment, qui és més hàbil, tot i que en aquest cas tampoc s’hi juga res, és El País, que disfressa el nomenament d’Álvarez de Toledo en una proclama de to feminista, Quatre dones ocupen per primer cop els principals càrrecs de portaveu del Congrés, tot assenyalant que també ocuparan el càrrec Adriana Lastra (PSOE), Inés Arrimadas (Cs) i Irene Montero (Unidas Podemos).

lavanguardia

elperiodico

ara

elpuntavui

Pel que fa als diaris editats a Catalunya, els titulars són els següents: La Vanguardia, El govern espanyol reclama a Catalunya un pla d’ajustament sanitari; El Periódico, BCN i Generalitat topen per la inversió i la seguretat; Ara, El CIS predebat enlaira el PSOE i enfonsa Cs i El Punt Avui destaca una frase del president Puigdemont: "El diàleg, la negociació i el referèndum acordat, avui són fantasies".