L’única diputada del PP per Catalunya, la polèmica Cayetana Álvarez de Toledo, serà la portaveu dels populars al Congrés dels Diputats. Aquest és el lloc que li ha trobat el líder del partit Pablo Casado, i que ha estat ratificat aquest dimarts per la Junta Directiva estatal reunida a la seu del carrer Gènova de Madrid. La mateixa Álvarez de Toledo ha vaticinat que comença “una nova etapa” per a la formació conservadora. Ha valorat la nova responsabilitat com “un honor”.

L’aposta s’emmarca en una sèrie de canvis per enfortir el partit. També ha estat desplaçada la catalana Andrea Levy com a vicesecretària d’Estudis i Programes, una responsabilitat que ara ocuparà Edurne Uriarte. Per altra banda, el periodista i diputat malagueny Pablo Montesinos serà a partir d’ara el vicesecretari de comunicació del PP, en substitució de la diputada gallega Marta González. El portaveu del Senat serà el basc Javier Maroto, que després de perdre l’escó per Àlaba Casado ha col·locat com a senador de designació autonòmica per Castella i Lleó. La líder del PP a Navarra, Ana Beltrán, serà la vicesecretària d’organització, en substitució de Maroto. Al Parlament Europeu la portaveu serà Dolors Montserrat.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Pablo Casado ha defensat la “renovació”, on “tothom hi ha tingut cabuda”, des de perfils de la societat civil fins a altres amb experiència municipal i autonòmica. "Són necessaris per recuperar la confiança", ha sostingut. Ha assegurat que continuen “en la moderació i la centralitat” i que se centraran en fer oposició al PSOE. “El Parlament fa tres mesos que està tancat”, ha lamentat.

En contra de les crítiques pels seus resultats a Catalunya el 28-A i pel seu discurs allunyat de la moderació, Casado ha destacat que Álvarez de Toledo és un perfil “heterodox” i “transversal” que va ser capaç d’anar fer campanya a Barcelona amb unes perspectives molt adverses. “No està renyida la centralitat i la moderació amb la fermesa dels principis”, ha assegurat. “Allò que no és moderat ni centrista és pactar amb Bildu, JxCat i ERC”, ha afegit.

Abstenció, “debat irreal”

Sobre una possible abstenció a la investidura de Pedro Sánchez per a desbloquejar, el dirigent conservador ho ha qualificat com a “debat irreal”. Ho ha tornat a descartar. En aquest sentit, ha recordat que amb la seva abstenció no n’hi hauria prou, sinó que requeriria també de l’abstenció de Ciutadans o del vot favorable d’Unidas Podemos. A banda d’això, políticament, “l’abstenció no és possible amb Pedro Sánchez”, ha insistit. S’ha preguntat, irònicament, si el PSOE s’abstindria si ell mateix presentés una candidatura amb el suport de Cs.

Però sobretot el líder del PP s’ha centrat en el pacte de les esquerres a Navarra, que requerirà l’abstenció d’EH Bildu, per a justificar el seu no. “És molt difícil pactar al mateix temps amb el PP, que té 20 víctimes del terrorisme, i rebre el suport de Bildu, que encara no ha condemnat la història criminal d’ETA”, ha assegurat. “Hem fet tot el possible perquè Sánchez permetés un govern alternatiu, fins i tot que els dos diputats de Navarra Suma poguessin votar a favor de Pedro Sánchez”, ha recordat.

Més de fons, Casado ha subratllat que no comparteixen projecte polític amb Pedro Sánchez. “Qui ha teixit un cordó sanitari contra nosaltres és el PSOE”, ha afirmat. “Volen derogar les nostres lleis, apel·len al revisionisme històric, busquen socis internacionals i nacionals que nosaltres no tolerarem… Fent impossible qualsevol tipus d’acord”, ha conclòs.