Les possibilitats que el camí de la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol s’aplanin els propers dies o, fins i tot, les properes hores, posa dels nervis tothom. Miri que han passat setmanes i mesos sense gairebé moure fitxa però ara sembla que és de transcendència cabdal prémer l’accelerador a fons i fer-ho tan aviat com sigui possible. I si no pot ser abans de Cap d’Any, almenys que sigui abans de Reis. N'hi ha que ja donen per fet que el 5 de gener Sánchez podria ser investit. Tot just abans de la Nit de Reis. Uns reis, se sospita, d’ànima republicana.

El Congrés Nacional d’ERC de dissabte i el posicionament del govern espanyol sobre la sentència del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras ha donat velocitat a les negociacions i aparentment això ha posat dels nervis a tothom, d’una banda als que ja signarien avui mateix la investidura, però sobretot els que hi veuen tots els perills imaginables.

elpais

Excepcionalment doncs, comencem el repàs a la premsa d’aquest diumenge amb la portada de ‘El País’, perquè això permetrà anar de la més suau a la més dura. Diu aquest diari que ‘Esquerra veu possible un acord amb el PSOE abans de Reis’, es fa ressò del resultat del Congrés dels republicans i apunta que ‘ERC espera ara que els socialistes concretin la seva oferta final’.

abc

Fins aquí tot sembla explicar-se en positiu, és a dir, des del punt de vista que dos partits negocien un acord. Sense context no s’hi sap trobar res d’estrany. Però per això hi ha altres diaris, que treballen per intentar evitar aquest acord i treuen l’artilleria pesant per intentar evitar-la o, si més no, convèncer els lectors que no podria passar res més pitjor. D’entrada el diari 'ABC' entrevista l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida. El titular no té res a veure amb la gestió de la capital espanyola: “El PP no pot ser còmplice del blanqueig de Pedro Sánchez”. El subtítol encara ho aclareix més: ‘Afirma que “està traint la millor història del socialisme” en pactar amb Podemos i ERC’.

larazon

Més carnassa: al diari ‘La Razón’ el titular és un sorprenent ‘Calvo es despentina’, tot assegurant que ‘Presiona el Suprem per a que alliberi Junqueras: la sentència del TJUE “obliga”’. Un segon titular ho dona tot pastat als seus lectors: ‘El pla Junqueras: Sánchez president i referèndum’.

elmundo.750

Ara, qui treu el titular més rocambolesc del dia és ‘El Mundo’, que dona la volta a tota la qüestió amb un ‘ERC tempta Sánchez amb una investidura exprés si l’Advocacia fa un gest’. És a dir, ja no és que Sánchez busqui al suport d’ERC, sinó a l’inrevés. Tot plegat, massa desitjos i contradesitjos per acomplir, aparentment, la nit de Reis.

elpuntavui

lavanguardia

elperiodico

ara

Finalment, els titulars dels diaris editats a Barcelona són els següents: ‘ERC valida el full de ruta i exigeix la fi de la repressió’ a El Punt Avui; ‘ERC considera viable la investidura de Sánchez per al cinc de gener’ a La Vanguardia; ‘Les bases d’ERC avalen negociar sense renúncies’ a El Periódico; i ‘ERC obté el suport per seguir dialogant’ a l’Ara.