ERC està a l'espera d'un gest de l'advocacia de l'Estat amb el president del seu partit, Oriol Junqueras, respecte la sentència del TJUE que reconeix la seva immunitat com a eurodiputat, per descongelar les negociacions amb el PSOE. Fonts del partit asseguren que, si es reprenguessin les negociacions i les converses amb els socialistes fossin positives, es podria arribar a parlar d'un procés d'investidura entre el 27 de desembre i el 4 de gener.  

Avisen, però, que caldria un acord que inclogui una taula de diàleg i que posi fi a "la repressió". I, en aquest sentit, esperen veure un "gest concret" per part de l'Advocacia de l'Estat, que depén directament del Govern espanyol, perquè es posicioni a favor del compliment de la sentència de Luxemburg.

Els republicans van anunciar que congelaven les negociacions el passat dijous, a l'espera de veure com es pronunciava el PSOE i quina era la posició de l'Advocacia, que s'espera per dilluns. L'Advocacia ja es va mostrar favorable a deixar que Junqueras agafés l'acta de diputat el passat mes de juny, pel que el posicionament d'ara podria anar en la mateixa línia. 

Durant el congrés d'ERC que està tenint lloc aquest dissabte a Barcelona, el coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, ha defensat que la possibilitat d'obrir una etapa de diàleg i negociació és una "oportunitat magnífica", però ha avisat que cal "desplaçar la repressió" per fer-ho possible. En paral·lel, la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo ha defensat aquest dissabte que el Tribunal Suprem ha d'acatar la sentència del TJUE.

Si s’arriba a un acord, els republicans haurien de convocar un Consell Nacional extraordinari per avalar-lo.