Les portades d'aquest dissabte marquen un abans i un després, una nova era. M'agradaria poder dir que la nova era que comença és la de la fi de la guerra a Ucraïna però malauradament no és així; la nova era la marca el relleu a la presidència del PP, l'adéu a Pablo Casado i la benvinguda a Alberto Núñez Feijóo. Aquest divendres Alberto Núñez Feijóo va presentar al congrés dels populars les credencials d'un nou lideratge que busca, segons va dir, recuperar el PP "de les majories absolutes" per tornar a la Moncloa. Va reclamar "unitat" i "lleialtat", però també un partit "viu" i "obert", i va advertir que actuarà "amb criteri propi". "He vingut per guanyar i per governar", i "ho intentarem fins a l'últim alè", va prometre. Què diuen les portades de la premsa sobre aquest relleu al PP?

El País: "El PP enterra l'era Casado per entregar-se a Feijóo". El diari madrileny també entrevista la ministra Teresa Ribera: "Europa ens mira: si funciona el topall al gas, altres també ho plantejaran". La vicepresidenta quarta del govern espanyol es mostra confiada que la proposta de topall temporal del gas a 30 euros el megawatt hora que ha plantejat Espanya i Portugal a la Unió Europea és "solvent" i "compatible amb els requisits" del Consell Europeu. "Soc positiva i optimista, hi pot haver canvis (...) però no se separaran molt del que s'està discutint", indica la ministra. 

PAIS

L'ABC també destina la primera pàgina, en aquest cas de manera monogràfica, a la nova etapa del Partit Popular: "Feijóo consagra la seva aliança amb Moreno per pilotar el PP". Un titular que es complementa amb una altra novetat dels populars: "Casado anuncia que deixa l'escó i es reivindica:'Sempre he dit la veritat'". Així ho va dir durant la seva intervenció al congrés del partit a Sevilla, en què va assegurar que així ho havia traslladat al nou líder del partit, Alberto Nuñez Feijóo, malgrat que el dirigent gallec li havia ofert treballar amb ell.

ABC

El Mundo, que com l'ABC, situa com a primer tema el nou lideratge de la dreta espanyola: "Feijóo promet recuperar 'el PP de les majories absolutes'". Sobre la guerra a l'est d'Europa, al costat d'una fotografia d'un tanc carregat de soldats: "Ucraïna ataca territori rus i expulsa les tropes de Putin de Kíiv". Les autoritats russes afirmen que Ucraïna ha dut a terme un atac al seu territori perpetrat per un parell d'helicòpters. Per la seva banda, Ucraïna no s'ha pronunciat. L'explosió ha esdevingut en un gran foc que ha obligat a evacuar les zones adjacents. "L'incendi al dipòsit de petroli es va produir a conseqüència d'un atac aeri de dos helicòpters de les Forces Armades d'Ucraïna que van entrar el territori rus a baixa altura. No hi ha víctimes", ha declarat el governador de Bèlgorod.

MUNDO

La Razón destaca la nova era del PP: "Feijóo aconsegueix unir el Partit Popular amb el seu equip i missatge". I com a segon tema: "El govern espanyol provoca el caos a les gasolineres per la imprevisió en la bonificació". De fet, aquest divendres al matí el sistema informàtic de la xarxa de benzineres de Repsol va col·lapsar a tot l'Estat davant l'allau de clients que van anar a les seves estacions en les primeres hores de la primera jornada en què les gasolineres havien d'aplicar descomptes de com a mínim 20 cèntims per litre a tots els seus clients.

LR

La Vanguardia apunta a novetats en l'àmbit del control de la pandèmia de la covid-19: "Sanitat estudia retirar la mascareta en interiors abans de Setmana Santa". El diari entrevista la consellera Tània Verge: "Podem assumir tots els refugiats, cada vegada n'arriben més".

LV

El Periódico obre amb el Congrés extraordinari dels popular: "Feijóo demana lleialtat al PP a l'adéu de Casado". El president de la Xunta i candidat a liderar el PP, Alberto Núñez Feijóo, va agrair a Pablo Casado, haver "subjectat la bandera del PP" en els "trams del camí d'enorme dificultat", una bandera que avui lliura amb "un enorme esforç de generositat". A sota: "Hisenda assumirà 0,2 euros / litre de la rebaixa de les grans petroleres".

EP

El Punt Avui ofereix un dossier a l'entorn de les infraestructures ferroviàries al Maresme: "En via morta". A sota, la fotografia dels Jocs d'Hivern: "Candidatura sense l'Aragó". La reunió que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) havia convocat a Madrid perquè els governs espanyol, català i aragonès signessin l'acord tècnic de la candidatura per als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 es va celebrar aquest divendres i ho va fer amb l'absència de l'executiu de l'Aragó que, tal com havia anunciat el seu president, Javier Lambán, s'havia despenjat de l'acord

02DCAT 001 page 0001

Finalment, la mesura relativa a l'etapa escolar a la portada del diari Ara: "P2 serà gratis a les llars d'infants públiques i més barat a les privades". A més, dues tombes improvisades a la fotografia central de la primera pàgina del rotatiu barceloní: "La mort a Mariúpol". En aquesta ciutat és on Rússia ha perpetrat un dels atacs més durs contra civils: l'atac dels russos contra el teatre de la ciutat hauria deixat almenys 300 morts, segons recull l'agència Ukrinform. El bombardeig es va produir el passat 16 de març i entre la majoria de víctimes hi ha dones, nens i gent gran.

ARA