Les majories absolutes poden ser una realitat a Galícia, però semblen ja molt lluny de la política espanyola. Però Alberto Núñez Feijóo no hi renuncia. En el seu discurs davant del congrés del PP a Sevilla, el líder virtual del partit s'ha emmirallat justament en les "majories contundents" que van obtenir José María Aznar i Mariano Rajoy per a poder tornar a La Moncloa. La seva recepta passa per unir el centredreta espanyol, també aquells que han fugit a Vox, de qui se n'ha desmarcat. "No he vingut a crispar ni a insultar. Crec en la moderació i la serenitat, que no està renyit amb la fermesa i amb els valors", ha defensat. A diferència dels seus predecessors, simptomàtic o no, ha evitat qualsevol referència a Catalunya. La votació del nou president tindrà lloc aquest dissabte al matí.

Com ja ha fet durant les últimes setmanes, l'encara president de la Xunta s'ha centrat a vendre sobretot bona gestió i pocs escarafalls. En aquest sentit ha reivindicat una política que sigui "inclusiva", d'acord i entesa amb el diferent. "No he vingut a fer la política impostada i infantil que patim en aquests moments. Crec en la política madura", ha deixat clar Feijóo, que ha defensat que "hi ha una alternativa, una possibilitat de canvi" de la mà del Partit Popular. Només cal treballar per "oferir un nou camí més ampli" que sigui capaç d'atraure la majoria social espanyola. En aquest context ha reivindicat les majories absolutes d'Aznar i Rajoy: "Aquest és el meu compromís". També ha tingut un record per la figura de Manuel Fraga.

 

El líder virtual del Partit Popular ha deixat clares les seves ambicions, que arriben fins a La Moncloa: "Jo he vingut aquí per a guanyar i governar. Si no, no hagués vingut aquí". I ha reblat: "Ho intentarem fins a l'últim alè. Ho treballarem cada dia i serem capaços si ens comprometem. I el meu compromís no té data de caducitat. He vingut a això i no a cap altra cosa". També ha avisat que "no està en política per seguir la corrent" i que té "criteri propi".

A diferència dels qui l'han precedit en l'ús de la paraula (Aznar, Rajoy i Casado), Alberto Núñez Feijóo no ha fet cap referència a Catalunya ni als "colpistes". Només s'ha referit a la qüestió lingüística per a defensar un "bilingüisme cordial". I ha sostingut: "Les llengües no es combaten; es respecten. Els idiomes no estan per a enfrontar, sinó per a unir. És el que ens diferencia d'altres partits. Som el partit del bilingüisme cordial, de la llengua comuna i de les llengües d'Espanya". 

A diferències d'altres oradors també, sí que ha tingut paraules per Pablo Casado: "Tots els peregrins saben que al Camí de Santiago hi ha trams molt durs, i vull reconèixer l'esforç del president Casado per mantenir la bandera del PP als trams del camí d'enorme dificultat i incertesa. Va mantenir la bandera del PP i la lliura amb un enorme esforç de generositat".

Noms del nou PP

Ja s'havien conegut els dos primers noms de la nova direcció del PP: Cuca Gamarra com a secretària general del partit i Elías Bendodo com a coordinador general, un càrrec de nova creació. Durant el seu discurs aquest vespre, Feijóo ha avançat dos noms més: l'expresident extremeny José Antonio Monago serà el president del Comitè de Drets i Garanties i el diputat gallec Diego Calvo serà el president del Comitè Electoral. La resta de noms del pinyol els donaran a conéixer aquest diumenge, després de la reunió del comitè executiu.

Sí que ha fet pública, però, la llarga llista de vocals. El PP català comptarà amb dos vocals al comitè executiu nacional: l'exdelegada del govern María de los Llanos de Luna i el regidor barceloní Óscar Ramírez. L'exdiputat Jordi Roca també formarà part de la Junta Directiva Nacional. En aquest llistat també destaquen noms com el de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida; l'expresidenta del Congrés, Ana Pastor; l'exministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, o el padrí polític de Feijóo, el gallec José Manuel Romay Beccaría.