Cimera entre Pequín i Brussel·les en plena guerra a Europa. La Unió Europea ha avisat aquest divendres a la Xina que "vigilarà" qualsevol ajuda financera o militar a Rússia durant la guerra d'Ucraïna. En la roda de premsa posterior a la cimera per videoconferència amb el president xinès, Xi Jinping, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit que "l'equidistància no és suficient" i ha demanat a Xi "un compromís actiu per la pau". A més, Von der Leyen ha remarcat a Pequín que té una "responsabilitat com a actor global" i ha alertat que ajudar Rússia "danyarà la seva reputació". Al seu torn, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha insistit que la Xina ha "d'ajudar" a posar fi a la invasió russa d'Ucraïna. "La guerra és una amenaça a la seguretat i l'economia global. Aquesta doble inestabilitat no és de l'interès de ningú, ni de la Xina ni de la Unió Europea", ha recordat Michel.

Interessos

El president del Consell Europeu ha subratllat després de reunir-se telemàticament amb el president de la Xina que qualsevol ajuda a Rússia per esquivar les sancions d'Occident o de donar suport "allargarà la guerra", cosa que, ha insistit, "no és de l'interès de ningú". Von der Leyen també ha recordat a Xi que la Xina té més interessos comercials amb la Unió Europea que amb Rússia: el comerç amb el bloc comunitari ascendeix a 2.000 milions d'euros diaris i amb Rússia a 300 milions. En una conversa "franca i sincera" amb els seus interlocutors, Von der Leyen creu que els hi va explicar de forma "molt clara" que la UE no comprendria que la Xina "sostingués els esforços de guerra" de Rússia, i va advertir que si ho fes sofriria "un risc de reputació", que afectaria la relació entre els dos blocs, inclòs el comercial. Es tracta d'"un moment crucial, essencial, perquè res no serà igual" després d'aquesta guerra, va dir Von der Leyen. La presidenta ha recordat així mateix que més de 40 països s'han alineat amb les sancions imposades per la UE, i que ha traslladat a Xi que “si no les secunda, almenys no hauria d'interferir” en elles.

Aturar la guerra

"Demanem a la Xina que ajudi a aturar la guerra a Ucraïna. La Xina no pot mirar cap a una altra banda davant aquesta violació de la llei internacional", ha afirmat el president Michel, en una roda de premsa al final de la reunió telemàtica. A banda de la invasió russa d'Ucraïna, els líders comunitaris han abordat amb els xinesos com cooperar en qüestions climàtiques i econòmiques. També han expressat a Xi preocupacions sobre les violacions de drets humans, la situació de les minories al país i les pràctiques comercials discriminatòries a Lituània, per les quals hi ha una disputa oberta a l'OMC. A més, Michel i Von der Leyen han demanat a la Xina la retirada de les sancions als eurodiputats.