Dilluns d’enquestes a la premsa, tant a la catalana com a l’espanyola. Pel que fa a la catalana, l’Ara vaticina una victòria d’ERC al Parlament, amb majoria independentista, mentre que quant a la premsa espanyola, els diaris ABC i La Razón publiquen sengles enquestes on, com a denominador comú, es dona per feta una victòria del bloc conformat per Partit Popular, Ciutadans i Vox.

 

En detall, l’ABC assegura que “la dreta i el constitucionalisme guanya força” per presentar un sondeig que atorga a PP, 104 escons, a Ciutadans, 74 i a Vox, 19. Tots sumats dona el títol PP, Cs y Vox, mayoría absoluta con 182 escaños. En aquest sondeig, la victòria seria per al PSOE, amb 104 escons , Podemos i les seves confluències traurien 38, ERC, 12 i PDeCAT, 6.

abc

Per la seva banda, La Razón dona unes xifres semblants, amb una forquilla per al bloc dels tres partits d’entre 172 a 181 escons. Com que la majoria absoluta està fixada en 176, el diari de Marhuenda només veu dues possibilitats, o que Pedro Sánchez reediti "el pacte Frankenstein” o el que intenta vendre aquest diari amb el títol de portada: La irrupción de Vox da la mayoría al centro derecha. Aquesta majoria de “centre-dreta” s’articularia a partir dels següents resultats: PP, 100/103; PSOE, 99/101; Cs, 61/64; Podemos, 50/53; Vox, 11/14; ERC, 11 i PDeCAT, 5.

la razon

Atenció doncs, no només a les dades, que prefiguren un important -i esperable- ascens de la ultradreta i la possibilitat d’una majoria absoluta molt alternativa a l’actual, sinó a la manera d’explicar-ho. Perquè a banda de publicar les dades dels sondejos, els diaris els donen forma, i en aquest cas es veu ben clar que la forma que li volen donar ABC i La Razón són les d’una majoria que, malgrat contenir una formació d’ultradreta, a La Razón s’atreveixen a qualificar de “centre dreta”. Amb les mateixes dades també es pot impulsar una majoria de cordó sanitari per aïllar Vox, però ja es veu que aquesta no és l’opció dels diaris editats a Madrid, que prefereixen agitar la possibilitat de fer fora Pedro Sánchez covant l’ou de la serp...

I dues enquestes més

Dues enquestes més, publicades a El Español -PSOE, 92; PP, 88; Cs, 65; Podemos, 61; Vox, 16; ERC, 13; i PDeCAT, 6- i a Antena 3 -PSOE, 99-103; PP, 87-91; Cs, 64-68; Podemos, 50-54; Vox, 15-17; ERC, 13-15; PDeCAT, 2-3- acaben de configurar un panorama on queda fixat un important ascens de la ultradreta de Vox, tot i que per a aquests mitjans la majoria absoluta de PP-Cs-Vox seria de molt més difícil consecució.