El pas del número dos de Juan Ignacio Zoido i secretari d’Estat de Seguretat durant la jornada de l’1 d’Octubre del 2017, José Antonio Nieto, pel judici al procés com a testimoni ha estat el primer cop que, després de vaguetats i cridaneres llacunes de memòria de membres rellevants del govern espanyol, algú ha intentat defensar amb certa solidesa argumental el relat de la violència per part dels votants en el referèndum.

Més enllà de la veracitat de les seves respostes, ben estudiades i apreses pel que fa a les preguntes de la fiscalia, més nervioses al torn de les defenses, el fet és que el que va fer ahir Nieto va ser, finalment, avalar les tesis dels mitjans de comunicació espanyols, que porten mesos recreant una imatge de Catalunya com si fos Beirut en plena guerra civil del Líban.

Ja és mala sort però, que l’agenda veneçolana de la premsa espanyola hagi fet passar per davant el retorn de Juan Guaidó a terres bolivarianes que el fet que algú com Nieto hagi fet l’esforç de justificar el processament per rebel·lió.

L’ABC dedica la seva portada monogràfica a l’autoproclamat president interí de Veneçuela afirmant que Guaidó es planta a Caracas malgrat les amenaces de Maduro. Del judici, ni mitja paraula.

abc

La Razón, tres quarts del mateix: Veneçuela aclama el president Guaidó, amb foto a conjunt. Només en molt petit, el titular Nieto avala que va haver-hi violència al ‘procés’.

la razon

Pel que fa a El Mundo, el titular gran és per a l'habitual soscavament del Govern espanyol: Exteriors va posar funcionaris a treballar al servei del PSOE i foto destacada del president interí amb el titular Guaidó desafia Maduro amb una tornada triomfal. També en petitet, El exnúmero 2 d’Interior diu que va haver-hi 1-O perquè els Mossos ho van permetre.

el mundo

Finalment, El País aposta igualment per Veneçuela amb un Guaidó desafia Maduro en la seva tornada a Veneçuela: ‘Seguim, no hi ha por’.

el pais

La situació a la premsa espanyola contrasta, un cop més, amb la manera de veure les coses des de Catalunya. Els quatre principals diaris catalans, La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui i l’Ara destaquen de forma ben visible les paraules del número dos de Zoido...

la vanguardia

el periodico

el punt avui

ara

...i no per això deixen de donar importància al que passa a Veneçuela. Sens dubte, dues maneres de veure el  món.