La declaració del secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha centrat la jornada i també el relat de la violència que avui ha entrat amb més força que mai al judici al procés. Nieto, el testimoni que ha estat més estona declarant fins ara, quatre hores, ha assumit responsabilitats i davant la fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox ha estat contundent fins i tot negant les càrregues policials de l'1-O

Ha admès força policial, però l'ha justificat amb el mandat judicial. Ho ha repetit diversos cops. Javier Zaragoza ha fet un interrogatori induït. El fiscal centrava i el que va ser director de la seguretat de l'Estat, rematava. Amb un Manuel Marchena absent en bona part de l'interrogatori de la fiscalia, José Antonio Nieto ha culpat els MossosQuim FornCarles Puigdemont i els CDR, i ha parlat de la violència en forma de tumult. Nieto ha dit que l'actuació de la policia espanyola va ser "correcta" l'1-O i s'ha mostrat inflexible, com ho va ser, de fet, el dispositiu policial el dia del referèndum. Nieto ha arribat a dir que hi va haver violència l'1-O per part de la ciutadania i que no hi va haver resistència pacífica en cap moment.

L'únic capaç de posar a lloc Nieto ha estat l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, que l'ha descol·locat fins al punt de fer-lo entrar en contradicció. L'exsecretari d'Estat de Seguretat ha arribat a dir que la jutgessa Mercedes Armas els va complicar la feina quan va acotar les ordres de la fiscalia i va demanar que es garantís la convivència ciutadana sense ordre de precintament de col·legi, contravenint el ministeri públic.

Tarda tècnica

La tarda ha estat per a Carme Forcadell. Ha comparegut Roger Torrent com a president del Parlament, l'ex-lletrat major i el secretari general del Parlament. Han ratificat que no es va votar la declaració d'independència, que la Mesa admetia a tràmit sense debatre'n el fons i que no es va publicar res del que es va votar, per tant no va entrar res en vigor.

La declaració de Torrent, que ha fet un al·legat polític només començar, ha estat interessant perquè el president del tribunal ha marcat un nou criteri en els interrogatoris quan no ha deixat preguntar a les defenses res sobre l'1-O ni el 20-S.

"Hi va haver un membre de la Mesa que va comentar que només es votaria la part dispositiva i que no tindria efectes jurídics", ha dit Xavier Muro, secretari general del Parlament que avui ha fet una declaració tècnica. Ell i Antoni Bayona, l'ex-lletrat major, han exposat que tot i els advertiments es va portar a votació la llei, però ni es va aprovar la part expositiva, que és on hi havia la declaració d'independència, ni es van publicar les lleis, que és el que les activava.

El fiscal més burxeta amb Bayona per demostrar que la Mesa no va fer cas als lletrats, que no són vinculants, ha donat pas a una advocada de l'Estat que ha recentrat el debat en la tarda més lúcida que ha tingut fins ara: "Els informes no són vinculants. Nosaltres som assessors", ha concretat l'ex-lletrat major quan li ha preguntat l'advocada de l'Estat. També ha dit que el reglament té interpretacions i "podem donar més d'una alternativa i és normal que la Mesa n'esculli una".

Irrellevants

Els irrellevants del dia han estat José Maria Espejo-Saavedra i David Pérez, que estaven a la Mesa com a Cs i PSC.

La compareixença del vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), ha servit per ratificar fil per randa el relat de la Fiscalia sobre la culpabilitat de Carme Forcadell i la majoria sobiranista de la Mesa.

David Pérez, que era membre de la Mesa, ha dit fins a cinc vegades que es va demanar un informe jurídic. "S'estaven vulnerant els requeriments del Tribunal Constitucional de no donar forma a les lleis del referèndum", ha insistit Pérez. Amb l'única cosa que ha ajudat David Pérez els acusats és a dir que creia que no s'havia publicat res després d'aprovar-ho, però s'ha passat tot l'interrogatori de l'advocada de l'Estat molt nerviós i dient: "No ho recordo".

Demà, més

Demà comença el garbuix de testimonis. Enric Millo, el delegat del govern espanyol que havia de comparèixer avui; darrera seu, Antonio Puigserver i Neus Munté, que obligaran a deixar el plat fort del dia sense hora: Diego Pérez de los Cobos.