El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha anunciat aquest dimecres que el departament treballa perquè la preinscripció escolar es pugui fer finalment la segona quinzena de maig. D'aquesta manera es garantiria que el nou curs escolar pugui començar al setembre, com es fa habitualment. Segons el conseller, d'aquí a un mes ja es preveu que es pugui començar a relaxar el confinament, fet que garantiria una "presencialitat mínima" perquè aquelles famílies que no poden fer els tràmits telemàticament, ho puguin fer en persona i no hi hagi desigualtat. "Si no podem garantir la presencialitat, tenim molt clar que no podem obrir la preinscripció. Seria injust", ha avisat.

Si es pot complir la previsió d'iniciar la preinscripció a finals de maig, ha assegurat el conseller,  es garantirà poder arribar al setembre amb els grups preparats, les plantilles i els nomenaments tancats i els treballs previs fets. Per contra, si les mesures de confinament estrictes s'allarguen, podria provocar que la feina lectiva no es pugui iniciar al setembre, especialment en els cursos d'inici d'etapa, com per exemple a 1r d'ESO. En aquests casos, ha explicat Bargalló, l'inici lectiu hauria de ser "una mica més tard" però ha assegurat que els centres obririen igualment.

Per aquest motiu, ha explicat que ha demanat a la ministra d'Educació, Isabel Celaá, que requereixi al Ministeri de Salut aixecar la suspensió dels tràmits administratius, aturats per l'Estat d'Alarma, per poder arribar a temps a aquesta preinscripció.

El conseller ha fet aquest anunci durant una compareixença al Parlament on també ha explicat que la reobertura de centres educatius podria ser diferent segons territori i edat per garantir una certa distància social, com s'està fent a països com Dinamarca o Noruega. En aquest sentit, Bargalló ha avançat que s'està treballant en quina haurà de ser la "distància social" i "mesures d'higiene, i ha assegurat que el departament "està preparat" per quan les autoritats sanitàries permetin anar tornat a les aules. 

Bargalló també ha volgut deixat clar que la Generalitat farà el seu propi pla de reobertura i ha avisat que el curs vinent "no serà normal" per la "difícil" situació en la qual arribarà alumnat i professorat i, també, perquè la realitat del país "serà diferent". En aquest sentit, ha explicat que es farà especial èmfasi en "l'acompanyament emocional", com ja s'està fent ara telemàticament, i ha recordat que cap alumne repetirà curs tenint en compte el que es faci aquest tercer trimestre.