El desconfinament parcial dels infants ha obert una nova disputa entre el Govern de la Generalitat i l'executiu de Pedro Sánchez. A l'espera de veure com són exactament els documents què aprovarà finalment cada govern aquest migdia en el consells executius respectius, ja s'ha donat a conèixer les línies generals de les dues propostes i són radicalment diferents. Mentre que el Govern català aposta per deixar sortir els menors, fins als 18 anys, a passejar dues hores al dia i ordenats per franges d'edat, el govern espanyol ho limita fins als 12 anys i les condicions seran molt més restrictives, bàsicament com les dels adults

Després de sis setmanes de confinament pel coronavirus i d'escoles tancades, la major part dels nens de l'estat espanyol fa més de sis setmanes que no trepitgen el carrer. Des del Síndic de Greuges fins a diverses organitzacions pels drets de la infància, com Save the Children, han alertat de les conseqüències per a la salut física i mental dels infants d'aquest confinament tant restrictiu i han reclamat flexibilitzar les mesures. Espanya és un dels estats més restrictius pel que fa a les sortides dels menors al carrer. La majoria de països europeus permeten als nens i nenes sortir de casa de manera esporàdica, i en alguns casos s’inicia la reobertura gradual d’escoles.

La majoria de països permeten sortir a passejar

 A Portugal, per exemple, els nens poden sortir de casa sempre que sigui a la seva zona de residència i per períodes curts. També ho poden fer a Suïssa, on, des que van tancar les escoles a mitjans de març, han pogut esbargir-se a l’aire lliure. O a Bèlgica on, igual que els adults, poden sortir a passejar o fer esport des del primer dia de confinament. També es permet a Grècia, prèvia autorització dels pares i el motiu del desplaçament, o fins i tot a Itàlia.

Tot i que va ser el primer país greument afectat per la pandèmia i ha tingut un elevat nombre de morts i infectats, Itàlia permet des de finals de març que un membre de la família surti a caminar amb els infants a prop del seu domicili. Actualment hi ha 181.228 contagis i 24.114 morts, unes xifres força similars a les espanyoles

Nens confinament coronavirus - EFE

També a l’altra banda de l'Atlàntic, les ordres de confinament dels Estats Units i del Canadà són menys estrictes per als menors, que han pogut sortir regularment al carrer durant la pandèmia.

Els països menys afectats comencen a reobrir escoles

Dinamarca, un dels països menys afectats amb tan sols 6.879 contagis i 321 morts, ja va reobrir la setmana passada escoles i guarderies. També estan engegant la maquinària per tornar a les aules països com Noruega, Alemanya o França, tot i que ho faran amb extremant garanties de protecció, com ara la reducció d’alumnes per classe, l’establiment d’una distància mínima o la neteja diària i exhaustiva dels centres.

A Noruega les classes per als més petits van començar ahir dilluns i la setmana que ve ho faran instituts i universitats. Alemanya, on també es permet sortit a passejar, es farà un retorn progressiu a l'escola a partir del 4 de maig i a França serà a partir de l'11 de maig.

En alguns casos, però, les escoles han seguit obertes per als fills de treballadors essencials, com ara al Regne Unit, a alguns cantons de Suïssa, a alguns estats dels Estats Units, així com també a l'estat francès. En el cas d’Islàndia o Suècia, les escoles no han arribat a tancar en cap moment, però amb normes de seguretat pels alumnes.