La reacció de la dreta i ultradreta espanyola, a l'espera que es pronunciï Ciutadans, a les últimes esmenes dels governs espanyol i ERC sobre la reforma del Codi Penal sobre la sedició, la malversació i la designació dels magistrats del Tribunal Constitucional no s'ha fet esperar. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat que el PP recorrerà a aquest anunci davant el TC i també la Unió Europea: "El govern espanyol intensifica a contrarellotge els seus atacs a les institucions i el nostre estat de dret", ha dit aquest divendres en una piulada després que s'hagi fet públic que PSOE presentarà una esmena per reformar la Llei Orgànica del Poder Judicial per tal que el govern espanyol pugui designar els seus dos candidats al TC encara que el Consell General del Poder Judicial no ho hagi fet. 

Posteriorment, durant un acte de presentació del seu llibre 'A propósito de Feijóo', el líder popular s'ha reafirmat en la idea de recórrer judicialment a Espanya i a Europa les reformes legals de l'executiu de Sánchez, a qui ha titllat com "el president més autoritari de la democràcia espanyola". 

Mentrestant, el líder de Vox, Santiago Abascal, s'ha pronunciat en una línia molt similar, assegurant que "s'accelera l'assalt a les institucions" del president espanyol, Pedro Sánchez, amb "el suport dels seus socis separatistes". "Ho portarem al TC tant sí com no. Ens hi juguem la unitat i la democràcia", ha insistit el polític ultradretà. 

Piulada de Santiago Abascal
Piulada de Santiago Abascal

En una roda de premsa posterior, la secretària general del PP i portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha acusat Sánchez d'"abús de poder". Des de la sala de premsa del Congrés, Gamarra ha afirmat que el president espanyol és "capaç absolutament de qualsevol cosa" per mantenir el seu executiu. La dirigent del PP ha qualificat la reforma del Codi Penal de "mercadeig amb la llei per complir l'únic bé jurídic a protegir", en referència de nou a l'estabilitat del govern de Sánchez i Unidas Podemos. "En això es basa absolutament tot", ha conclòs. Gamarra, que ha detallat el recurs davant el TC i ha opinat que les propostes d'esmenes per retocar la malversació suposen una "derogació parcial" del delicte, "per exigències dels socis afectats", en referència als partits independentistes catalans. "És la materialització de l'assalt a l'estat de dret per part de Sánchez", ha resumit.

El PSOE estudiarà l'esmena d'ERC 

Aquest matí, el PSOE també ha anunciat que estudiarà l'esmena d'ERC per la reforma de la malversació, però prometent que qualsevol reforma que afecti aquest delicte no beneficiarà cap condemnat per corrupció ni despenalitzarà l'ús indegut de recursos públics. Així ho ha confirmat el portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Patxi López, en una roda de premsa en què també ha descartat que aquesta reforma afecti els casos dels expresidents d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán. Aquest últim ha entrat a presó en les darreres setmanes pel cas dels ERO, condemnat per corrupció i sense esperar un possible indult per part del govern de Pedro Sánchez.