La dreta i la ultradreta surten a la càrrega contra Pedro Sánchez després que el president espanyol hagi anunciat en una carta a la ciutadania que es planteja dimitir arran de les acusacions de corrupció contra la seva dona. El president del govern espanyol assenyala que necessita un “temps per reflexionar” sobre el seu futur: “M’urgeix respondre’m la pregunta de si val la pena, malgrat el fang en el qual la dreta i la ultradreta pretenen convertir la política, que continuï al capdavant del govern o renunciar a aquest gran honor”. Com a rèplica, la idea que comparteixen el Partit Popular i Vox és la mateixa: acusar Pedro Sánchez de “victimitzar-se” davant les informacions que afecten la seva dona.

🔴 Carta de Pedro Sánchez, DIRECTE | Possible dimissió del president

 

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, considera que la roda de premsa que Sánchez ha anunciat per al pròxim dilluns “no és més que un acte de campanya electoral” per intentar “visibilitzar que és una víctima i no un actor protagonista d’episodis que estan marcant la imatge internacional” d’Espanya. Gamarra considera que Sánchez “aposta per la victimització i la llàstima en lloc de per la rendició de comptes i la claredat”, lamenta que “el silenci i no la transparència sigui el camí escollit” i acusa el líder del PSOE “d’aprofundir en la divisió i la polarització”. “El problema de Sánchez no és una querella o altra, sinó les diligències obertes per instàncies judicials. El seu problema no és només polític, és un problema fonamentalment judicial”, afegeix.

Des de Gènova, insisteixen que Sánchez, “en comptes de desaparèixer cinc dies, ha d’aparèixer de manera urgent per donar una explicació raonada dels escàndols que envolten el seu partit, el seu govern i la seva parella”. Així mateix, apunten que “Sánchez ha dedicat quatre folis a escriure catorze vegades les paraules «dreta i ultradreta», però zero línies a donar una explicació”.

 

Rafa Hernando, Javier Maroto i Alejandro Fernández reaccionen per Twitter

Des de Catalunya, la reacció ha arribat del president del PP català i candidat el 12-M. A través de TwitterAlejandro Fernández ha sigut ben breu: “Sánchez pretén fer-nos pena i, efectivament, fa pena”.

Prèviament, la primera veu del PP a pronunciar-se havia estat Rafa Hernando, portaveu adjunt del PP al Congrés dels Diputats. Acusa Pedro Sánchez de seguir el “patró de victimitzar-se” en considerar que “tot és una conspiració de jutges, periodistes i extrema dreta”. “Res sobre el tràfic d’influències, els seus corifeus se sincronitzen i el victimitzen encara més”, ha reblat.

En la mateixa línia, el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, considera que la carta de Sánchez és la seva “enèsima pirueta” i la qualifica “d’acte de precampanya”. Maroto argüeix que el president espanyol s’està “victimitzant” dient que “ell és el bé i els altres el mal”. “Per descomptat que vol seguir a Moncloa. Tant sí com no. I a qualsevol preu”, conclou el portaveu popular a la cambra alta.

Vox demana a Sánchez que dimiteixi: “Si vol reflexionar, que ho faci, però després de dimitir”

Per part de Vox, fonts de la formació apunten que aquest pronunciament de Sánchez és una “nova victimització” i una “nova interpretació” del president, i consideren que “ha comès la corrupció política més gran: comprar la seva investidura amnistiant criminals”. Denuncien que Sánchez intenti “victimitzar-se per tapar el fangar de corrupció que inunda el seu mandat”, on inclouen des de “les maletes de Delcy” fins a “les mediacions de la senyora Gómez”. “Si vol reflexionar, que ho faci, però després de dimitir”, rubriquen.

El PP exigia explicacions “urgents” a Sánchez

Just aquest matí, el PP ha reclamat que és “urgent, imperatiu i necessari” que Pedro Sánchez ofereixi una roda de premsa per contestar totes les preguntes: “És prou rellevant i preocupant perquè doni explicacions a tots els espanyols, no vull imaginar què passaria si el president del govern espanyol fos del PP”, ha esgrimit Esther Muñoz, vicesecretària de Sanitat i Educació i que forma part de la comissió de seguiment que s’ha creat a Gènova arran del cas Koldo. Ha estat una reacció continguda i a mig gas en la qual el PP, igual que en les últimes setmanes, s’ha limitat a demanar explicacions. Per als populars, “el problema no és Begoña Gómez, és Pedro Sánchez”, ja que “sota la seva presidència s’aprovava finançament per a empreses que anaven recomanades per Begoña Gómez”. “És el president qui posa el focus en la seva dona i no el PP”, ha afegit Esther Muñoz, que ha criticat que, després “d’un mes i mig d’informacions”, el president espanyol i el seu entorn “continuïn instal·lats en el silenci”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!